Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić primio je danas delegaciju Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini koju su činili ataše za kulturu i turizam Ahmet Atabas, ataše za obrazovanje Faruk Berat Akçeşme i direktor Instituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.

Na sastanku, kojem su bili prisutni Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Armin Kardašević, ministar privrede, razgovaralo se o saradnji u oblastima obrazovanja, kulture i turizma između Bosne i Hercegovine i Turske.

Prezentovani su projekti učenja turskog jezika, mogućnosti bratimljenja škola, razmjene učenika i edukacija za nastavno osoblje u Turskoj te program stipendiranja za studente iz BiH kojima se otvara mogućnost da studiraju u Republici Turskoj sa stipendijom koja uključuje mjesečnu stipendiju, školarinu za fakultet, zdravstveno osiguranje, studentski dom, besplatne stručne i akademske programe i džeparac za potrebe studenta.

U razgovoru sa premijerom i ministrima u Vladi USK gosti su se zanimali i za povezivanje kroz programe promocije i razvoja turizma.