Na današnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, zastupnik Emir Šabić (SDA) podnio je inicijativu kojom predlaže da se u rebalansu Financijskog plana ZZO USK za 2024. ili u Financijskom planu za 2025. godinu osiguraju financijska sredstva za neinvazivni prenatalni test (NIPT) trudnicama s povećanim rizikom za kongenitalne malformacije ploda.

Neinvazivni prenatalni test je metoda skrininga koja pomaže u otkrivanju genetskih abnormalnosti kod fetusa, poput Downovog, Edwardsovog i Patauovog sindroma. Šabić je naglasio da bi se ovom inicijativom obuhvatile trudnice starije od 35 godina, one s pozitivnom porodičnom anamnezom na hromozomopatije, te trudnice koje su imale prethodne komplikacije ili su izložene teratogenima.

Šabić je istakao da bi finansiranje ovih testova od strane ZZO USK smanjilo zdravstvene rizike, pružilo podršku porodicama i osiguralo etički odgovoran pristup rizičnim skupinama. Dodao je da bi to dugoročno doprinijelo poboljšanju javnog zdravlja i smanjenju troškova zdravstvenog sistema.

U nastavku prenosimo incijativu u cijelosti:

“Podnosim inicijativu da se u rebalansu Financijskog plana ZZO USK za 2024. ili u Financijskim planu ZZO USK za 2025. godinu predvide financijska sredstva za neinvazivni prenatalni test trudnicama sa povećanim rizikom za kongenitalne malformacije ploda.

Naime, neinvazivni prenatalni test (NIPT) je napredna metoda skrininga koja se koristi za otkrivanje određenih genetskih abnormalnosti kod fetusa, poput Downovog sindroma (trisomija 21), Edwardsovog sindroma (trisomija 18) i Patauovog sindroma (trisomija 13). Ovaj test se smatra neinvazivnim jer se provodi analizom uzorka majčine krvi, bez potrebe za invazivnim procedurama poput amniocenteze.

Predlažem da se ovom inicijativom obuhvate sljedece skupine:

1. Trudnice starije od 35 godina, jer imaju povećan rizik od hromozomskih abnormalnosti

2. Pozitivna porodična anamneza na ranije hromozomopatije

3.Ranije komplikacije u trudnoći:
Trudnice koje su imale prethodne trudnoće s komplikacijama, poput pobačaja ili rođenja djeteta s genetskim poremećajem

4.Zdravstveno stanje majke:
Određena zdravstvena stanja kod majke, kao što su dijabetes ili autoimune bolesti, mogu povećati rizik od komplikacija

5.Izloženost teratogenima:
Ako je trudnica bila izložena supstancama koje mogu oštetiti fetus (kao što su određeni lijekovi, zračenje, hemikalije)

6.Višestruke trudnoće:
Trudnoće s blizancima, trojkama ili više fetusa mogu povećati rizik od komplikacija

Razlozi za donošenje odluke

Finansiranje prenatalnih testova za određene rizične skupine od strane ZZO USK ima nekoliko ključnih razloga, koji se temelje na zdravstvenim, etičkim i ekonomskim aspektima:

1. Smanjenje zdravstvenih rizika:
Pravovremeno otkrivanje genetskih ili drugih abnormalnosti kod fetusa može omogućiti ranu intervenciju, bolju pripremu roditelja i ljekarskog tima, te smanjenje potencijalnih komplikacija tokom trudnoće i porođaja.

2.Podrška porodicama:
ZZO USK bi trebao finansirati prenatalne testove kako bi se pružila podrška porodicama koje se suočavaju s visokim rizikom od komplikacija ili genetskih bolesti. Ovi testovi omogućavaju roditeljima da donesu informirane odluke o trudnoći i da se pripreme za moguće izazove.

3 Etička odgovornost:
Vlada i ZZO USK ima etičku odgovornost da osigura pristup ključnim medicinskim uslugama, kao što su prenatalni testovi, posebno za rizične grupe. Ovim se podržava prava žena na informirane odluke o vlastitom zdravlju i zdravlju djeteta.

4.Poboljšanje javnog zdravlja:
Prenatalni testovi mogu doprinijeti poboljšanju općeg zdravlja populacije, jer omogućavaju rano otkrivanje i liječenje određenih zdravstvenih stanja. Ovo ima dugoročne koristi za društvo u cjelini, smanjujući incidenciju ozbiljnih zdravstvenih problema i unapređujući opće zdravstveno stanje.

Finansiranje ovih testova predstavlja investiciju u zdravlje budućih generacija i dugoročno može smanjiti ukupne troškove zdravstvenog sistema.”