Vlada Unsko- sanskog kantona, na 68. sjednici, održanoj danas u Bihaću, usvojila je II kvartalni izvještaj o realizaciji Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja JZU Opća bolnica u Sanskom Mostu za 2024.godinu.

Postupak finansijske konsolidacije i restrukturiranja u Općoj bolnici Sanski Most obavlja se na način i po postupku utvrđenom Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, propisima donijetim na osnovu ovog zakona i usvojenim programima finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja u periodu od 2022 – 2027.godine.

Za ZU Opću bolnicu u Sanskom Mostu, za sanaciju restrukturiranje, po ovom programu, namijenjeno je, iz budžeta Vlade FBiH 3.500.000 KM. Kanton, kao osnivač, obavezao se, u roku do 2027. godine, pokriti akumulirani gubitak Opće bolnice u Sanskom Mostu te osigurava sredstva za potrebe specijalizacija, subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra.

Na prijedlog Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je Program utroška dijela sredstava iz ekoloških naknada te su sa ukupno 10.500 KM podržane lokalne zajednice za organizaciju akcija čišćenja okoliša, a Ministarstvo privrede dodijelilo je sredstva granta za realizaciju projekata podrške sigurnosti u saobraćaju.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlada Unsko-sanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Savjeta za nauku Unsko-sanskog kantona.