U sklopu manifestacije “Septembarski dani slobode“ građani Bosanske Krupe dostojanstveno su obilježili 17. septembar, 29. godišnjicu oslobađanja Bosanske Krupe, datum koji slave i kao Dan grada.

Premijer USK Nijaz Hušić sa ministrima u Vladi Kantona pridružio se Krupljanima na obilježavanju ovog značajnog datuma.
Sa predstavnicima gradskih vlasti i veteranima odbrane Bosanske Krupe položili su cvijeće na centralnom spomen- obilježju u znak sjećanja na branitelje koji su položili živote u borbama za oslobađanje svog grada.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Bosanska Krupa premijer Hušić čestitao je Dan grada i Dan oslobođenja, uz izraze poštovanja krupskim herojima, oslobodiocioma.

– Pozdrav koji je iz slobodnog grada Bosanska Krupa, nakon 1244 dana okupacije, uputio naš general Sedić, saopštavajući da su jedinice 511. slavne i ostale brigade 5. Korpusa oslobodile Bosansku Krupu, odjeknuo je tada u srcu svakog Krupljanina i svakog bosanskohercegovačkog patriote. 511. slavna je izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući. Bosanska Krupa je slobodna! Ostala je razrušena, izranjavana…ali nema grada u koji su hitrije požurili nazad njegovi prognani da ga dignu iz pepela. To su Krupljani. U vašim očima nema drugog i ljepšeg mjesta do rodnog grada, i gdje god bili, Krupljanima je srce uvijek na Uni. Bosanska Krupa i njeni ljudi su jedno i zato krupske ratne pjesme žive i danas, kao najljepši izraz ljubavi prema gradu i domovini. 2024. je godina. Slavimo danas slobodnu Bosansku Krupu i njene heroje. Slavimo bosanski ponos i vjeru u vrijednosti na kojima naša domovina počiva. Neprijatelj ni za onih 1244 dana okupacije i bjesomučnih napada, nije duhom pokorio ovaj grad. Nije ga oteo iz srca njegovih ljudi. Tako se čuva grad, i tako se čuva Bosna i Hercegovina. I u ratu i nakon rata. Tako će živjeti zauvijek. Hvala Vam, Krupljani. Čast je biti uz vas, slavne i ponosne, poručio je premijer USK.