Ured za borbu protiv korupcije USK danas je prezentirao i javno objavio Registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika i Registar izabranih i imenovanih lica i rukovodećih državnih službenika.

Adela Tabakoviĉ, sekretar Ureda prezentirala je ključne funkcije, ciljeve i koristi registara za javnost a predsjedavajući Skupštine USK Zikrija Duraković ukazao je na bitnost strateškog pristupa borbi protiv korupcije.

Premijer USK Nijaz Hušić, koji je sa ministrima u vladi Kantona Draganom Polimancem i Denisom Osmankićem prisustvovao prezentaciji, istaknuo je da je među prioritetnim aktivnostima Vlade Unsko- sanskog kantona, u ovom sastavu, bilo stavljanje u punu funkciju Ureda za borbu protiv korupcije.

– Stvaranjem zakonodavnog okvira i uvjeta za nezavisan rad ovog Ureda potvrđujemo odlučnu opredijeljenost za sistemsku prevenciju, suzbijanje i borbu protiv korupcije. Obavljanje javnih funkcija obavezuje na odgovorno ponašanje i svaka naša aktivnost usmjerena na borbu protiv korupcije ima za cilj vraćanje povjerenja u vlast i institucije.

Svrha registra koji predstavljamo danas nije samo da pruži informacije o angažmanu nosilaca javnih funkcija.

Ovo je korak prema cilju za formiranje sistema otpornog na korupciju, a takav sistem, u koji će građani imati povjerenje, podrazumijeva i najviši stepen transparentnosti u radu, kazao je premijer Hušić.