Piše: Biscani.net

Obrtništvo u Bihaću doživljava snažan rast posljednjih godina, što je ovaj grad dovelo na prvo mjesto u Unsko-sanskom kantonu po broju registriranih obrta. Trenutno, u Bihaću je aktivno oko 650 obrtnika, a u ovom sektoru zaposleno je 1300 ljudi. Značajan broj njih djeluje u oblasti turizma, jednoj od najvažnijih privrednih grana u gradu.

Povodom Dana obrtnika, bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić posjetio je Obrtničku komoru USK, gdje je s predsjednikom Komore Enesom Arapovićem razgovarao o dodatnom povezivanju obrtnika i turizma, osnivanju obrtničkog centra te širenju mreže podrške i poticaja za obrtništvo.

Gradonačelnik Sedić je naglasio da građani sve više pokazuju interes za pokretanje obrta, dok postojeći obrtnici žele unaprijediti svoje usluge. Grad Bihać aktivno provodi različite mjere poticanja, uključujući podršku startup biznisima u turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji. Također, razgovarano je o mogućnosti osnivanja obrtničkog centra, pri čemu gradonačelnik Sedić razmatra dodjelu parcele ili objekta u vlasništvu grada koji bi služio toj svrsi.

Enes Arapović je izrazio zahvalnost gradonačelniku na posjeti, ističući da je Sedić jedini načelnik u kantonu koji je posjetio Obrtničku komoru, što pokazuje njegovu posvećenost obrtnicima. Arapović je također naglasio potrebu za većim poticajima za zapošljavanje radnika i nabavku sirovina, te izrazio uvjerenje da će uz podršku Grada mnoge ideje i projekti biti realizirani.