Historičar Dr. sc. Franjo Jurić oglasio se na svom Facebook profilu povodom postavljanja spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Banjoj Luci, koji je nedavno otkrio gradonačelnik Draško Stanivuković. Dok Jurić ističe značaj ovog srednjovjekovnog bosanskog vladara, izrazio je neslaganje s izjavom gradonačelnika Stanivukovića da je “Tvrtko bio srpski vladar” i da se time daje “srpski karakter” Bosni i Republici Srpskoj.

Jurić pojašnjava da je historijska istina drugačija, navodeći da je Tvrtko I bio bosanski kralj, okrunjen 1377. godine u mjestu Mile kod Visokog. Naglašava da su veze Tvrtka I s vladarskim obiteljima Šubića i Nemanjića bile rodbinske, ali da je u 14. stoljeću besmisleno govoriti o nacionalnoj pripadnosti pojedinaca i vladara u današnjem smislu.

Dr. Franjo Jurić je također poručio da povijest, historija i istorija ne bi trebale biti iskorištavane za predizborna natjecanja, već da se o njima uči u školi.

Prenosimo cijelu objavu dr. Jurića u nastavku:

Osvanu “srpski” kralj Tvrtko I Kotromanić u Banja Luci, a predstavi ga i postavi mu spomenik Draško, gradonačelnik Banja Luke. Ništa ne bi bilo sporno da Draško na otvaranju ovog spomenika, značajnom srednjovjekovnom vladaru Bosne ne kaza i ovo:
“…Na ovaj način BiH i RS dajemo srpski karakter jer je riječ o srpskom vladaru koji je okrunjen u Mileševi po obredu Nemanjića…”

A povijesna istina je da je kralj Tvrtko I bio bosanski vladar-kralj, da je okrunjen za kralja 1377. u mjestu Mile kod Visokog, da je bio rodbinski vezan za vladarske obitelji Šubiće i Nemanjiće. A još je izlišnije govoriti o nacionalnoj pripadnosti pojedinaca i vladara u 14. stoljeću. Gradonačelniče, povijest, historija i istorija nisu za predizborna natjecanja, o tome se uči u školi.