– Nema sumnje da je najveće iznenađenje ovogodišnjih lokalnih izbora pobjeda Borisa Horvata, nezavisnog kandidata za načelnika općine Velika Kladuša. Horvat je ubjedljivo pobijedio dvoje protukandidata, prije svega iz reda laburista. Time je prestala dugogodišnja vladavina stranke koju predvodi osuđeni ratni zločinac i aktuelni načelnik Fikret Abdić…

Da bi proveo sve što je obećao svojim glasačima ali i svim građanima općine Horvat će trebati podršku, prvenstveno vijećnika stranaka koje su ga podržale. Prema posljednjim podacima značajan je broj mandata koje su osvojile u vijeću zbog čega se nadaju da neće biti većih problema u formiranju potrebne većine koja će i novom načelniku omogućiti nesmetan rad.

Izbori su dobijeni ali za Horvata i sve one koji su stali uz njega predstoji težak posao. Velika Kladuša posljednjih godina ekonomski nazaduje, mnogi su je njeni građani napustili, nema velikih infrastrukturnih radova. Stranka Narod i pravda također je podržala Borisa Horvata. Njihov predstavnik podsjeća na mnoge afere koje su potresale javnu upravu u mandatu još uvijek aktuelnog načelnika.

(rtvusk.ba)