Dr. Emir Šabić, specijalista hirurgije i zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK)

Piše: Biscani.net

Dr. Emir Šabić, specijalista hirurgije i zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK), pokrenuo je inicijativu za formiranje Fonda, s ciljem osiguravanja interventnih sredstava za liječenje onkoloških pacijenata u Unsko-sanskom kantonu. Ova inicijativa dolazi u kontekstu sve alarmantnijeg stanja u Federalnom fondu solidarnosti, koji se suočava s ozbiljnim izazovima u osiguravanju potrebnih lijekova za onkološke pacijente, uključujući i tzv. “pametne lijekove“, koji značajno smanjuju smrtnost kod pacijenata oboljelih od karcinoma.

Prema informacijama Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, na listama čekanja Fonda solidarnosti, zaključno s 31. augustom ove godine, nalazi se čak 1.299 pacijenata koji čekaju na potrebne terapije. Iz Unsko-sanskog kantona trenutno je 68 pacijenata, što jasno naglašava hitnu potrebu za dostupnijom terapijom u Unsko – sanskom kantonu.

Dr. Šabić je u razgovoru za Biscani.net pojasnio:
„U aprilu ove godine podnio sam inicijativu za osiguranje interventnih sredstava, bilo u budžetu USK ili kroz financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, ali su obje institucije izjavile da to nije u njihovoj nadležnosti. Moj prijedlog je bio da se privremeno obezbijede sredstva koja bi kasnije bila refundirana iz Fonda solidarnosti.”

Uprkos tim preprekama, inicijativa dr. Šabića izazvala je značajnu pažnju, a Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona izrazio je podršku ovom prijedlogu, ukazujući na ozbiljne probleme s dostupnošću lijekova za onkološke pacijente. Prema njihovim podacima, USK godišnje izdvaja oko 10,2% svojih doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u Fond solidarnosti, što iznosi približno 10 miliona KM, ali problem leži u neadekvatnom financiranju Fonda solidarnosti na nivou Federacije BiH.

Ministarstvo zdravstva USK, kao i dr. Mustafa Hammami, onkolog i načelnik Odjela za onkologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, dali su svoju podršku ovoj inicijativi, ističući potrebu za hitnim rješavanjem problema s listama čekanja na onkološke lijekove. Dr. Hammami je naglasio da pacijenti s karcinomom često čekaju duže nego što bi smjeli, a to direktno utiče na njihove šanse za preživljavanje i oporavak.

Pored toga, dr. Šabić je dodao da bi se Fond mogao formirati kroz zajedničku suradnju zdravstvenih institucija i vlasti Unsko-sanskog kantona, s ciljem pružanja pravovremene i adekvatne terapije za pacijente. On je istakao da bi ovakva inicijativa osigurala kvalitetnije liječenje, ali i poslala poruku solidarnosti i brige za građane kantona koji se bore s ovom teškom bolešću.

Formiranje takvog fonda bilo bi prvi korak ka boljoj dostupnosti terapija, a svi ključni akteri u zdravstvenom sektoru USK pozvani su da podrže ovu inicijativu kako bi se osigurali konkretni i hitni rezultati za pacijente koji ne mogu čekati na potrebnu pomoć.

Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot