NOVO 13:04 – Najopasniji dio uragana je često plimni val – vodeni zid koji uraganski vjetrovi pokreću i može uzrokovati katastrofalne poplave, posebno u kombinaciji s ekstremnim kišama.

Teško je procijeniti kakav je bio val ove oluje jer je malo službenih mjesta za promatranje, a situacija je i dalje preopasna da bi se iz prve ruke to moglo vidjeti. No Weasther Channel izvještava o valovima od dva i pol metra u blizini Sarasote te o valovima od jednog do dva metra južnije od Naplesa. Udar je najveći bio južno od kopna. Razina vode je zapravo pala za pet stopa (1,5 metar), a prema nekim je izvješćima zaljev Tampa isušen.

Međutim, u nekim je područjima ovdje palo gotovo pola metra kiše, a padat će i dalje.


12:53 – Opasnost od poplava u Tampi se i dalje nastavlja, iako je sada prošla najgora opasnost od olujnog udara.

– Još nije gotovo. Kada nastupi visoka plima, rijeke će poplaviti u cijelom okrugu, rekla je gradonačelnica Tampe Jane Castor.


12:49 – Više ljudi iz Palm Beacha je spašeno nakon što je tornado pogodio to područje. Neki od njih su bili zarobljeni ispod ruševina i zaglavljeni u vozilima koja su se prevrnula zbog jakog vjetra.


12:44 – Na snimkama iz središta Sarasote na Floridi se vide prizori prozora počupanih s velike poslovne zgrade.

11:40Matthew Cappucci, meteorolog i lovac na uragane, javio se iz Sarasote. Ukratko, čovjek, koji inače ima puno iskustva s vremenskim nepogodama, kaže da ovako nešto nikad nije vidio.

– Betonska klupa odletjela je s krova jednog hotela i zabila se odmah kraj mene! Po nebu lete semafori, krovovi kuća… Ovako nešto nikad nisam vidio.

Cappucci je ostao u hotelu i nije siguran da će tako brzo kući.

– Ulice su neprohodne. Sve je zakrčeno srušenim stablima, žicama, prometnim znakovima. Neće to očistiti tako skoro…


11:09 – Snimka iz grada Venice pokazuje snažan utjecaj uragana Milton.

(jutarnji.hr)