Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Troje uhapšenih u jučerašnjoj akciji “Registrator” u Bihaću predati su rano jutros Tužilaštvu USK i za njih će biti zatražena mjera pritvora, dok je ostalih deset osumnjičenih pušteno na slobodu te će za njih biti tražene mjere zabrane, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva USK.

Organizatori grupe koju se tereti za najteže koruptivne radnje u Službi za zapošljavanje USK, a koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji Tužilaštva i MUP-a USK, predati su danas Tužilaštvu USK.

“Onima koji su de facto bili organizatori grupe, v. d. direktora Službe za zapošljavanje USK Anandu Bakalu, ranijem direktoru Mesudu Mešiću i ranijem načelniku Odjeljenja za finansije i ekonomske poslove Edinu Ferizoviću, bit će predložena mjera pritvora u Kantonalnom sudu u Bihaću, dok su ostali pušteni na slobodu i bit će predložene mjere zabrane”, kazao nam je Adnan Tulić, postupajući tužilac u ovom predmetu.

Za deset osoba bit će predložene mjere zabrane obavljanja službene dužnosti i zabrana prilaska službenim prostorijama Službe za zapošljavanje USK, dok je jedan od uhapšenih pušten na slobodu nakon što je postigao određeni sporazum s Tužilaštvom.

Podsjećamo, u jučerašnjoj akciji MUP-a USK kodnog naziva “Registrator”, provedenoj po naredbi Tužilaštva USK, slobode je lišeno 12 službenih osoba JU Služba za zapošljavanje USK i jedna službena osoba Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Pored već pomenutih Bakala, Mešića i Ferizovića, uhapšen je još jedan bivši direktor Ramo Sulić te uposlenici sektora finansija, blagajnica, kao i šefovi pojedinih službi Dilista Međedović, Emin Skenderović, Jasmin Prošić, Abid Hadžić, Medina Kurić, Aida Piralić, Senada Smajić i Elvedina Nadarević.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih djela zloupotrebe položaja, kao što su nezakonita zapošljavanja više osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu s pojedincima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili, i niz drugih kriminalnih djela.

Pored njih, slobode je lišen i kantonalni inspektor rada iz Bihaća Amenar Muratagić, za kojeg postoje dokazi da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali je odbio bilo šta poduzeti, iz razloga što je bio u dobrim relacijama s direktorom službe.