Težak položaj Kantonalne bolnice u Bihaću, pored ekonomskih poteškoća i enormnih dugovanja, ovih dana opteretile su i ostavke tri člana Upravnog odbora, zbog čega nije moguće utrošiti 1,2 miliona maraka sredstava koja se nalaze na računu ove zdravstvene ustanove.

Naime, tri člana Upravnog odbora iz reda Demokratske fronte dala su neopozive ostavke zbog neslaganja s politikom menadžmenta bolnice.

Upravni odbor, pored pomenutih članova DF-a, čine još dva člana iz reda SDA, a ove dvije političke partije čine dio vladajuće koalicije na području USK.

Prema riječima ministra zdravstva u Vladi USK Hazima Kapića, motiv svega je neslaganje u vezi s načinom kako izmiriti dio dugovanja prema dobavljačima.

Prema njegovim riječima, Vlada USK je doznačila 1,2 miliona maraka na račun bolnice i radi se o sredstvima koja su isključivo namijenjena za plaćanje dugova dobavljačima kako bi se omogućila nabavka neophodnih lijekova i medicinskog materijala.

“Jednostavno, članovi Upravnog odbora i direktor bolnice nisu se mogli složiti o prioritetima i tome kojim dobavljačima uplatiti sredstva. U našem kantonu ništa ne može proći bez politike, pa je tako i u ovom slučaju. Nažalost, procedura imenovanja novih članova Upravnog odbora mogla bi potrajati”, istakao je Kapić. On je dodao kako je bez Upravnog odbora nemoguće utrošiti dodijeljena sredstva, dodajući kako je Vlada USK ubrzo trebalo da uplati i dodatnih 800.000 maraka na račun bolnice.

Niz primjedbi na rad Upravnog odbora

Direktor Kantonalne bolnice, Smail Dervišević, istakao je niz primjedbi na dosadašnji rad Upravnog odbora rekavši kako on mjesecima nije održavao sjednice.

“Nažalost, interventna sredstva koja smo dobili od Vlade USK ne možemo utrošiti i to je trenutno naš najveći problem. Svakodnevno se suočavamo s prijetnjama i obustavama dobavljača, koji zahtijevaju da im platimo dugovanja, i to opterećuje naš rad”, naveo je Dervišević.

Dugovanja prema dobavljačima Kantonalne bolnice iznose 7,5 miliona maraka i u posljednjih nekoliko mjeseci ova zdravstvena ustanova često kuburi s nedostatkom anestetika, citostatika te drugih neophodnih lijekova i medicinskog materijala.

Podsjećamo, tako su u januaru obavljali samo operacije u hitnim slučajevima, dok su svi ostali operativni zahvati bili na čekanju zbog nedovoljne količine anestetika.

/nezavisne.com