Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U organizaciji Grada Bihaća na Partizanskom groblju Borići i spomen obilježju Humci danas je prigodnim historijskim časom i polaganjem cvijeća obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih liljana.

Predstavnici Grada Bihaća, GV Bihać, boračkih udruženja, SABNOR-a, UOBNOR-a, Lige antifašista jugoistočne Evrope i političkih stranaka prisjetili su istinskih antifašista i patriota koji su u periodu 1941-1945. godina i 1992-1995. godina borili se za civilizacijske vrijednosti slobode, jednakosti, pravde, poštenja i uzajamnog poštovanja i uvažavanja.

“Grad Bihać uvijek je bio na strani pravde i istine i na strani pobjednika koji su branili sve one pozitivne ljudske i civilizacijske vrijednosti i sretan sam što smo i 1941. i 1992. godine dali svoj doprinos časnoj i herojskoj borbi protiv fašizma i nacizma “- kazao je Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

O značaju uloge boraca NOR-a sa područja Bihaća prisutnima je govorio Ferid Mulić, kazavši da je u borbama protiv nacista i domaćih izdajnika učestvovalo preko 5.000 boraca, od čega je njih 900 dalo živote za slobodu.

“Bišćani su dali nemjerljiv dorinos u 2.Svjetskom ratu i posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina i mi smo se i danas prisjetili svih poginulih patriota koji su boreći se protiv sila nacizma i fašizma uspjeli ostvariti pobjedu o kojoj i danas govorimo i s ponosom se prisjećamo”-dodao je Mulić.