Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na početku tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u poljoprivredi FBiH je kazao da pritisak na resorno ministarstvo vrše oni koji su godinama koristili poticaje, a na to nisu imali pravo.

Istakao je da su poticaji jedan od problema u poljoprivredi, zbog neuređenosti koja je naslijeđena, naglašavajući da su poticaji postali socijalna, a ne razvojna komponenta.

“U poljoprivredu ulaze mnogi zbog poticajnih sredstava”, naglasio je Dedić te dodao da su oko 2.500 obrtnika i pravnih osoba korisnici poticaja, i 12.000 fizičkih osoba.

Federalna porezna uprava je dostavila podatke da je među 12.000 fizičkih osoba 2.000 korisnika koji su zaposleni u raznim državnim službama, 2.500 penzionera te 450 korisnika socijalne pomoći.

“Struktura korištenja poticajnih sredstava nije dobra, u tome je problem”, naglasio je Dedić.

Govoreći o naslijeđenim problemima u resornom ministarstvu kazao je da su 48,3 miliona KM obaveza koje je Ministarstvo, u dogovoru s Vladom FBiH, stavilo u proceduru revizije.

Revizijom je, između ostalog, do sada, poništeno sedam miliona KM rješenja zbog raznih nepravilnosti, izrečeno je 77 zabrana korisnicima poticaja, a Vlada FBiH je poništila 68 rješenja po pravu nadzora.

“Izdali smo 53 rješenja o povratu sredstava čime je 200.000 KM vraćeno u budžet Federacije BiH”, rekao je Dedić.

Tematska sjednica Predstavničkog doma PFBiH o stanju u poljoprivredi u FBiH, po riječima poslanice Azre Hadžić, iz Saveza za bolju budućnost BiH, inicirana je iz redova te stranke radi razmatranja problema u poljoprivrednom sektoru.