Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Studenti četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću kroz različite prezentacije skrenuli su pažnju svojim mlađim kolegama na ono šta ih čeka nakon završetka fakulteta i dali im korisne savjete o kreiranju vlastitog biznisa i zahtjevima današnjeg tržišta rada

Ekonomski fakultet u Bihaću u saradnji sa Kantonalnom i univerzitetskom bibliotekom organizirao je predavanje za studente koji su zainteresirani za kreiranje sopstvenih projekata. Predavači na veoma interesantnom i aktuelnom predavanju nazvanom „Mi sami kreiramo svoju budućnost“ bili su upravo mladi koji se smatraju odgovornima za promjene u svojoj zemlji.

Studenti četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću kroz različite prezentacije skrenuli su pažnju svojim mlađim kolegama na ono šta ih čeka nakon završetka fakulteta i dali im korisne savjete o kreiranju vlastitog biznisa i zahtjevima današnjeg tržišta rada. Apsolventi su kroz zanimljive prezentacije skrenuli pažnju na prepreke pri pokretanju vlastitog biznisa, savjete kako ih prevazići, te mogućnosti finansiranja projekata kroz programe EU.

Svjesni činjenice da je u BiH blizu 60 posto mladih nezaposleno, ne žele gubiti vrijeme na analiziranje poznatih problema nego raditi na njihovom rješavanju. Tema o kojoj se nevoljko priča, odlazak za poslom u inostranstvo, mladima je realnost u kojoj ih se svaki dan sve više odlučuje na taj korak. Međutim, optimizam vraćaju mladi koji pored teoretskog znanja o ekonomiji imaju ideje, i što je najvažnije žele se boriti za bolje sutra u BiH.

Da su mladi puni ideja najbolje znaju njihovi profesori, koji im organizacijom ovih vannastavnih predavanja žele pomoći da aktivno rade na realizaciji svojih poslovnih planova.

S obzirom na veliki interes za predavanje, studenti su pokazali da su otvoreni za diskusiju o problemima s kojima se susreću u pronalasku posla. Ovo je dobar način da se mladi informišu o stvarnom putu koji ih čeka nakon diplome, zato u narednom periodu, slažu se i studenti i profesori, ovakva i slična predavanja trebaju se organizirati češće.

//RTVUSK.BA