Jump to content
FORUM
Sign in to follow this  
Vywegh

Aerodrom Bihac

Recommended Posts

Predobro zvuci, a i lijepo izgleda. Najiskrenije se nadam da ce iznaci nacina da se skrati rok izgradnje i da bi do npr. 2025 mogli ocekivati prvi let. Mozda na isti datum kada prva posada krene ka Marsu. Bilo bi zabavno.

Ugl. treba nam tema ova, a vidjet cu da za koji dan iskopam sto vise informacija o aerodromu i da zalijepim ovdje.

20180915_111045.jpg

20180915_111107.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicna tema. 

Ali zalosno je da se nista ne radi po tom pitanju osim sto se izmjenjuju direktori tog preduzeca i redovno se primaju plate. A i dalje nema nikakvih radova. Mislim da je to suplja prica, daj boze da sta bude od toga. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bojim se da će kao "Regionalna deponija" spiskati pare a nećemo imati aerodrom ,kao što nemamo ni deponiju

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, 1260 said:

Bojim se da će kao "Regionalna deponija" spiskati pare a nećemo imati aerodrom ,kao što nemamo ni deponiju

Ako vec nisu spiskali pare. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna riječ...

 

 

PREDIZBORNA

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Ammar said:

Jedna riječ...

 

 

PREDIZBORNA

Priča je bila dosta prije izbora, tako da mi se ne slaze jedno sa drugim

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, gerix said:

Priča je bila dosta prije izbora, tako da mi se ne slaze jedno sa drugim

Jeste, ali je nastavljena prica taman pred izbore prijatelju. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji aerodrom, pa koliko je veca Banja Luka od Bihaca, pa njihov aerodrom posluje negativno, BH Airlines propao, bolje da naprave kakvu brzu cestu od granice i spoje je na zaobilaznicu koju takodjer treba dovrsiti da se rastereti saobracaj.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
U Fokusu
  • Aerodrom u Bihaću: Do kraja godine najavljena gradnja testne dionice piste
 
Screenshot_20180916_130734-660x330.jpg

Aerodrom u Bihaću: Do kraja godine najavljena gradnja testne dionice piste

sep 16, 2018 BiH, Gradovi, Najave, Regija, Vijesti Leave a comment 218 Views

 

Radovi na izgradnji aerodroma “Golubić” u Bihaću evidentno teku sporije od očekivanog, no kako je za Klix.ba kazao Elvedin Sedić, direktor Javnog preduzeća “Aerodrom” Bihać, puno stvari se uradilo u proteklom periodu, a konačno je prezentovano i idejno rješenje projekta.

“Idejno rješenje će nam poslužiti za podnošenje zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti, odnosno vodne i okolišne dozvole, koje su dio urbanističke saglasnosti. Vjerovatno ćemo naredne sedmice uputiti zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti prema federalnom Ministarstvu prostornog uređenja, a u međuvremenu ćemo raditi na glavnom projektu koji bi trebao biti gotov do kraja godine, te bi nakon toga mogli podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu”, kazao je Sedić.

U toku određeni građevinski radovi i eksproprijacija zemljišta

On ističe da je u međuvremenu završena izgradnja ograde oko cjelokupne parcele aerodroma.

“Postupak eksproprijacije također je u toku. Postoje žalbe građana na odluke o proglašenju javnog interesa i tu smo donekle ograničeni procedurama i zakonskim rokovima koje moramo poštovati. No, vjerujemo da ćemo i to ubrzo završiti tako da ćemo moći krenuti sa izdavanjem rješenja za eksproprijaciju i otkupom zemljišta u iznosu od 2 miliona KM koja su odobrena u tranši Vlade FBiH iz 2017. godine”, pojasnio je Sedić.

Pored ograde i eksproprijacije zemljišta, Sedić kaže da se radilo i na sanaciji pristupnog puta kroz naselje Golubić, a naredne sedmice bi trebala započeti izgradnja pločastog propusta i pristupnog puta unutar parcele aerodroma.

Prema riječima našeg sagovornika, 2,5 miliona KM koje je Vlada FBiH odobrila u ovoj godini za gradnju bihaćkog aerodroma najvjerovatnije će biti iskorišteno u početak izgradnje piste aerodroma.

“U dogovoru sa projektantom, u narednih 15 dana trebali bi dogovoriti dinamiku radova i vjerovatno ćemo se opredijeliti za početak gradnje piste s tim sredstvima, jer je to jedino logično rješenje. Nema smisla krenuti u gradnju terminala ili tornja, bez piste”, ističe.

Gradnja testne dionice piste do kraja godine

Ipak, kada je riječ o pisti, najvjerovatnije će se ići na izgradnju testne dionice.

“Time želimo racionalizirali troškove izgradnje i spriječiti možda neke potencijalne građevinske zahvate kroz saznanja dobijena iz gradnje testne dionice. Teorijski smo sve odredili, no jedna testna dionica bi nam trebala dati pouzdane podatke o načinu gradnje ostatka piste. Veličina testne dionice uvjetovana je sa 2,5 miliona KM koja su nam na raspolaganju, a izgradnja te dionice trebala bi definitivno krenuti ove godine, nakon raspisivanja javnog tendera”, kazao je Sedić.

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta aerodroma “Golubić” kreće se između 20 i 25 miliona eura. Izgradnja piste, prema procjenama, trebala bi koštati oko 10 miliona KM. Tim tempom, ali i pod uvjetom da se uopće nastave izdvajati godišnja sredstva Vlade FBiH za aerodrom u Bihaću, završetak radova na pisti mogao bi nastupiti tek za desetak godina.

Stoga je ranije bilo govora i o kreditnom zaduženju pomoću kojeg bi se finansirao cijeli projekat, no do sada nije ništa konkretno realizirano. Premijer FBiH Fadil Novalić krajem prošle godine čak je izjavio da očekuje da će aerodrom “Golubić” biti izgrađen u naredne 2-3 godine te da će Vlada FBiH učiniti sve što je u njenoj moći da se to i dogodi./Biznis.ba/

Poslovnidnevnik.ba

https://poslovnidnevnik.ba/2018/09/16/aerodrom-u-bihacu-do-kraja-godine-najavljena-gradnja-testne-dionice-piste/?fbclid=IwAR2n62PqgSS7dRbIlWOKg1scdgvrJ2obAJgwnktP6MOJtM9we29yScERrgo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo što ću napisati nije izmisljotina.

 

Ribićka otoka koja se nalazi blizu aeredroma je trebala cijela biti kupljena od strane jednog arapskog investitora sa ciljem pravljenja velikog turističkog centra što bi naravno stvorilo mnoga radna mjesta koja bi lokalno stanovništvo popunilo . Naravno, to bi sačuvalo mnoge porodice da ostanu na svojim ognjištima i ne budu dio egzodusa koji se dešava.

Međutim, čovjek koji je tad bio na funkciji  je " tražio para ispod stola " za sebe i tim bio odbijen. Ljudi se pokupili i otišli ulagati gdje je tržište mnogo stabilnije, gdje nema ovakvih ljudi. Dakle, jedan čovjek kao da je protjerao 100 porodica iz grada.

Ovaj primjer vam pokazuje kako korupcija UBIJA, kako područje života pravi beživotnim. Korumpiran političaj je ubica ! Zato treba iz petinih žila i mrziti ih i boriti se protiv istih.

Ne želim otvorenije pisati , nadam se samo da će narod napokon progledati i vidjeti šta se radi i uzeti stvar u svoje ruke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Prijava

Already have an account? Sign in here.

Prijavi se ODMAH
Sign in to follow this  

×