Jump to content
FORUM
zlaja

Očekujete li čuda? / Mandarine ili narandže: Koja je uopće razlika?

Recommended Posts

Narandža ili mandarina? Jednima je svejedno, drugi ne vide pretjeranu razliku (izuzev veličine), a trećima je iz nekog razloga draža mandarina ili pak narandža.

Zato smo odlučili istražiti koja je uopće razlika između mandarine i narandže. Ako ste očekivali čuda, morat ćemo vas razočarati jer i jedno i drugo voće bogato je vitaminom C, pomaže u jačanju imuniteta te su idealne namirnice za one na dijeti, piše Ordinacija.hr.
Narandže

Narandža je sinonim za jačenje imuniteta i vitamin C te prirodno pomaže u obrani od prehlada. Ovo niskokalorično voće odličan je izbor za one na dijeti, može se kontinirati u voćnim salatama i raznim desertima. Jedna narandža ima otprilike 60 kalorija.

Redovna konzumacija narandže ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam. Vlakna skrivena u narandžama su iznimno dobra za probavni sustav jer olakšavaju zatvor. Narandže su bogate i kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima.

Mandarine

I dok jedna narandža ima oko 60 kalorija, mandarina ima 47 kalorija. No, logično, to je zato što su mandarine znatno manje od narandži. Mandarine su također bogate vitaminom C, ali ne kao narandže.

Naučnici sa Univerziteta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprečava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

narandze_mandarine.jpg

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Sherbert said:

Zanimljiv je svakako i način na koji se narandža jede te nam može puno kazati o osobi koja je jede. Naime ja narandžu ne gulim nego iskrižam na 8 jednakih dijelova i onda je kao lubenicu jedem a koru bacim. Mandarine gulim iznutra i izvana jer ima predebelu koru. Još jedan fun fact je da imam 1kg mandarina kod kuće ali ni jedne narandže, a imam takiđer dosta bijelih majica koje su isflekane od narandži

Kora ide na pleh šporeta, da malo baci mirisa 😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koja pederska tema na razini vrtića 💩💩

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Prijava

Already have an account? Sign in here.

Prijavi se ODMAH

×