Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ilda Alibegović, vijećnica Gradskog vijeća, nakon raznih diskusija na formalnim i neformalnim grupama i stranicama na Facebook-u, odlučila da se oglasi saopćenjem putem iste društvene mreže kojeg prenosimo u cijelosti.

Zbog mnogo upita, poruka, tagiranja po raznim grupama, koje su napravljene radi prozivanja, zbog djelomično lažnog predstavljanja i iskrivljivanje istina po raznim portalima, moram se oglasiti, a to su od mene neki i zatražili, a tiče se odbijanja inicijative o smanjenju paušala za 40% koje je vijeće odbilo.

U ovom slučaju isključivo govorim ispred sebe.

Takva jedna inicijativa nije trebala biti upućena kolektivu, već svakom pojedincu ponaosob, spisak poslati kroz vijeće pa izvolite, ko voli, neka izvoli da se potpiše. Pogrešno je nekoga forsirati i vršiti pritisak da se odrekne svoga prava, može se samo nekoga zamoliti ili vlastitim primjerom utjecati da se tako desi. Ja ne mogu raspolagati tuđim paušalem, niti bih htjela.

Drugo, ne smije se zaboraviti da vijećnici nisu svi u istim pozicijama i kad to kažem ne mislim na političke pozicije, već životne. Mi smo ispred GS u odgovoru na inicijativu rekli da ko smatra da ima viška i da mu taj paušal ne treba za rad u vijeću, neka ga se odrekne. Posebno smo naglasili da bi to mogli učiniti vijećnici koji primaju platu iz državnih, kantonalnih ili gradskih budžeta. I to da se odreknu cijelog paušala, ne samo 40%. Nije niko od takvih reagovao.

Treće, jedan vijećnik mora imati za svoj rad određeni paušal, a eto naš bihaćki je jedan od najnižih, ako ne i najniži u BiH. Ja sam već u prošlom mandatu 2013. godine glasala da se paušal smanji za 40%. Tako da mi niko ne može reći da se već nisam dobrim dijelom odrekla svoga prava. A taj paušal je ostao i ovoga mandata, takav smanjen, dakle nije vraćen na prvobitnu cifru.

Za one koji ne znaju i misle da mi možda primamo na hiljade, bihaćki paušal iznosi 240 KM, kad se odbije porez, onda je to 216 KM i u poredbi sa Ključem, gdje paušal iznosi 300 KM, u Bužimu 330 KM, u Cazinu 444 KM, a u Velikoj Kladuši 450 KM, u Sarajevu, u općini Novi Grad, gdje paušal iznosi 519 KM, a još interesantnija je općina Živinice čiji paušali dostižu skoro cifru od 950 KM, naš je najmanji paušal.

Sa obzirom da neko sebi treba platiti gorivo do općine kad je sjednice, neko sebi mora isprintati materijal, kao npr. GS koji dobija na e-mail materijale, morate jesti u čitavom danu zasjedanja, ne mogu ja očekivati da će mi profesor Sej ili Sanel Žile uvijek plaćati ručak, moram moći sama sebi platiti jelo.

Četvrto, za moj paušal se ne treba brinuti niko, iako mi ne radi niko u porodici i iako je taj paušal dosta nizak, zna dragi Bog gdje je sve znao završiti, na kojim humanitarnim mjestima, ali zašto kojeg vraga ja moram da to nekome javno predstavljam, zašto me tjerate na to! A i kad ga donesem kući, donesem ga jednom bivšem borcu koji je kao invalid išao na prvu bojnu liniju cijeli rat, a sad nema nikakva prava, jednoj bivšoj medicinskoj sestri koja prima minimanlnu penziju, nakon što je u Domu zdravlja preživjela na milone granatiranja, jednoj djevojčici koja ide u osnovnu školu. Ja još uvijek nisma dobila ni jedna paušal, preživljavamo od mamine penzije, minimalne, tako da ovaj paušal ide u jednu, slobodno mogu reći, socijlano ugroženu porodicu i zato niko ne treba da se brine za moj paušal.

Peto, kako iko zna šta ko sa svojim paušalem radi pa neki vijećnici su se već odrekli svog paušala za neke posebne namjerene, koliko znam vijećnik Refik svoj će davati svojoj mjesoj zajednici, ali nije čovjek oko toga dizao buku, kao što je to radio vijećnik Čavkunović, koji se navodno odrekao paušala za studente, ali još uvijek nije otišai u Financijsku službu da to dogovori formalno, ali je javno dizao buku oko toga.

Šesto, ko želi da se odrekne nečega, on to sam uradi bez čekanja na druge. GS se već odrekao, ne čekajući nikoga, velike količine novca i dao tako svima primjer. Naš gradonačelnik i naša cijela stranka ispred GS-a su se na godišnjem nivou odrekli 40 000 KM, gradonačelnik 24 000 KM, a GS stranka 15 000 KM, ukoliko bi se iz budžeta izdvajalo 100.000 KM, kao i svih prošlih godina, iako se iskreno nadamo da ćemo uspjeti da se i ova cifra smanji u korist budžeta. Javne kuhinje će svakako dobiti naš dio koliko god nam pripadalo.

Ko nas bude sustigao u ovoj cifri neka se slobodno promoviše onda po portalima – čestitat ću mu lično!

Mi smo dali primjer i poželili da nas neko prati, nije niko, nismo nikoga forsirali, to je svačije pravo da odlučuje sam.

A isti taj podnositlej inicijative nije mogao da svojim primjerom, ne čekajući nikoga, se odrekne svog paušala. Samo prazna populistička priča.

GS se odrekao skoro svega čega je mogao, ostali su ti paušali vijećnicima, nije nam trebala ničija dozvola, niti nas je ko na to tjerao, pa Dinko ako želiš da se odrekneš, odrekni se i budi ovako kao GS usamljen primjer jer do sada su svi samo pričali, ali je GS se jedini uistinu nečega i odrekao!

Imate li još možda pitanja?!?