Jučer je u Bosanskoj Krupi održan sastanak načelnika osam općina Unsko-sanskog kantona na kojem su, pored redovne problematike, raspravljali i o inicijativi za ukidanje srednjeg nivoa vlasti potekloj od tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji je bio gost njihovog kolegijuma.

– Što se tiče naših redovnih aktivnosti koje mi već tri mjeseca u kontinuitetu provodimo, razgovarali smo o problemima koji muče naš kanton i donijeli smo zaključak da će svih nas osam tražiti hitan prijem kod premijera USK-a u aprilu, te kod premijera Federacije u maju, da vidimo šta možemo planirati i očekivati od pomoći sa viših nivoa vlasti i hoće li to biti usaglašeno sa našim strategijama u općinama koje su već donesene, kazao nam je Armin Halitović, načelnik-domaćin u Bosanskoj Krupi.

Iako bi Imamovićeva inicijativa bila najbolje rješenje, na to će još morati počekati. Što god bi uspjeli od predloženog, bilo bi dobro ne samo za osam općina USK-a nego za sve gradove i općine u Federaciji.

– Mi ćemo poganjati vuka, ali ako i lisicu istjeramo, biće dobro, kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Jer, sve dok se u potpunosti Imamovićeva inicijativa ne prihvati, svjetlo reflektora će biti usmjereno na pravičnu raspodjelu javnih prihoda i potrošnju budžetskih sredstava u kantonima.

– Mi, načelnici, dogovorili smo se da kolektivno podržimo Imamovićevu inicijativu. Puno stvari bi život građanima učinilo lakšim, a Federacija BiH konačno bi postala zanimljiva za investitore, smatra Halitović.

Uz mnoštvo argumenata, Imamović je krajiškim načelnicima donio još jedan. Naime, rashodi kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja po osobi najmanji su u USK-u – 404 KM, dok je to u Sarajevu 800 KM. Ukupna potrošnja lijekova na recept po osiguranoj osobi najmanja je u Posavskom kantonu, 37 KM, dok je najviša potrošnja opet u Sarajevu – 175 KM. On je naglasio da niko ne želi nešto smanjiti Sarajevu, već samo dati jednake mogućnosti svima u cijeloj Federaciji. Tu je i druga ustaljena zabluda koja mora biti razbijena, a koja kaže da inicijativa ne ukida kantone kao ustavne jedinice, nego samo mijenja Ustav Federacije baziran na Vašingtonskom sporazumu. Umjesto trinaest državnih aparata, slabih država u državi (BiH, RS, FBiH i 10 kantona), imali bismo tri snažne i perspektivne.

– Ovdje je vrlo važno da se problemu ne prilazi sa političke strane. Treba se posvetiti analizama, činjenicama i ekonomskim pokazateljima koje je kolega imamović već dugi niz godina prikupljao i artikulisao u ovoj inicijativi. Tako mi to moramo u pravom svjetlu prenijeti lokalnoj javnosti, ali i drugim zainteresovanim krugovima, pa kada dođe vrijeme da se inicijativa i na političkom nivou usvoji, da ona bude tretirana onako kako to i zaslužuje, kazao je Duraković.

No, kako je istaknuo načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, postoje značajni problemi koji će se morati rješavati.

– Činjenica je da su mnogi kantoni, a naročito USK, u dugovima, a dug je dug i njega neko mora naslijediti i mora se izmiriti, kazao je Hasanbegović.

Svi krajiški načelnici upozorili su Imamovića i na činjenicu da su ranije imali problema sa sindikatima u obrazovanju, koji ne žele da čuju da njihovo finansiranje bude u nadležnosti općina.

– Doduše, ako bi se općinama dala sredstva za obrazovanje, onda ni to ne bi bio problem, zaključio je Duraković.

Jasmin Imamović ih je podsjetio da je sve manje vremena, da građanstvo napušta BiH, te da se mora napraviti ovaj zajednički iskorak kako bi se pokrenuli pozitivni trendovi.

– Imali bismo tri, možda i četiri puta više priliva sredstava u općinama nego danas, a Federacija bi ih imala dva puta više. Mogli bismo davati poticaje koji bi pokrenuli ekonomiju. Govorimo o uštedi do 500 miliona godišnje, naglasio je Imamović.
On je istaknuo činjenicu da se ova inicijativa kreće i razvija odozdo, od lokalnih nivoa i načelnika. Nakon inicijalnog momenta, Imamoviću je počela da stiže podrška sa svih strana. Osim što sada mora provesti kampanju, predstavljajući ideju kolegama u Federaciji, gradonačelnik Tuzle dobio je pozive i nevladinih organizacija, ambasada, vjerskih zajednica te najviše privrednika, koji imaju i najveći interes za ukidanje srednjeg nivoa vlasti.
Prema prvim anketama, a u različitim dijelovima FBiH, građani su za ukidanje srednjeg nivoa vlasti u omjeru 60 posto i to tamo gdje je tu podršku najteže zadobiti. U Tuzli je 91 posto građana za ovu inicijativu, a ni Krajišnici nisu daleko ispod. Cilj Imamovićeve kampanje je da u konačnici za to bude većina građana kako predsjednici partija i donosioci odluka na nju ne bi zatvorili oči.