Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Sa početkom u 9:00 sati u gradskoj vijećnici počela je 10. sjednica Gradskog vijeća Bihać. Vijećnik Irman Alijagić (SDA) tražio je da se današnji Dnevni red dopuni i Tematskom sjednicom, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u JP RTV Bihać čiji radnici su trenutno u štrajku upozorenja.

Prilikom izlaganja  Alijagić je optužio većinu u Gradskom vijeću okupljenu oko GS-a, SDP-a, DF-a i A-SDA, da zajedno sa bihaćkim portalima vrše pritisak na gradonačelnika Šuhreta Fazlića kako bi ugasili Radio Bihać.

Nasuprot takvom nastupu, vijećnik Armin Amidžić podnio je Inicijativu za održavanje Tematske sjednice o stanju u svim javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Grada Bihaća.

Inicijativu pročitajte u nastavku:

– S obzirom da se proteklih nekoliko sjednica JP Radio Bihać konstantno provlači kao tema, zbog teške finansijske situacije, koja zaista jeste takva, ali kao što je i situacija u svim drugim preduzećima, pitam se koliko se zaista nekome želi pomoći, a koliko u beskraj voditi destruktivnu politiku zbog koje danas i jesmo tamo gdje smo.

Uposlenici u JP Radio Bihać su prije svega moji prijatelji, s većinom njih sam nemali broj puta surađivao, pravio priče, razmjenjivao informacije i fotografije. Onako, prijateljski, što radim i danas!

Međutim, realno gledajući svi smo svjsni kakava je situacija u našem gradu i da u svim preduzećima stanje je i više nego teško. Plate kasne, prihodi su mali, a sa stručnog aspekta se vrlo malo priča o tome.

Svjesni smo mi svi da je tokom posljednjih godina generiran višak uposlenih u svim javnim preduzećima i ustanovama, da se većina prihoda iz Budžeta vrlo  malo kreira vlastitim anagažmanom. Svjesni smo ida plate kasne iz razloga što u Budžetu jednostavno nema novca kako bi se podmirile sve potrebe. Zato smo se zaduživali, a ko nas je doveo u ovu situaciju nije potrebno obrazlagati.

Kreiranja javnog mijenja kako neko nekome ne želi isplatiti nešto u krajnju mjeru je neodmjereno. O svim ovim temama potrebno je razgovarati ljudski i pronaći rješenja. Siguran sam da što više politiziranja bude, manje će biti rješenja.

Mišljenja sam da bi bilo nekorektno prema drugim javnim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta, a koje se nalaze u istoj ili čak goroj situaciji, izdvojiti nekoga i održati tematsku sjednicu o samo jednom preduzeću.

Iz ovog razloga, sukladno poslovniku Gradskog vijeća, pokrećem inicijativu za održavanje Tematske sjednice u svim javnim preduzećima i ustanovama koji se finansiraju iz Budžeta Grada Bihaća, kako bi naši građani stekli stvarnu finansijsku sliku svih preduzeća i njihovog stanja, stoji u inicijativi vijećnika Amidžića (GS).

Danas je putem Inicijative istog vijećnika upućen i apel Kantonalnim vlastima da se pristupi završetku rekonstrukcije Muzeja ”Pounja” koji se nalazi u Kapetanovoj kuli, a koji već 8 godina stoji prazan i nezavršen.