Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Od jučer su počele isplate novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području Unsko-sanskog kantona. Proizvođačima mlijeka Vlada USK, putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, isplatila je 1, 850.000 konvertibilnih maraka za sufinansiranje laboratorijskih pretraga mlijeka i nabavke goriva za proljetnu sjetvu 2017.

– Isplaćeno je 1.098.162,90 KM za ukupno 1800 fizičkih lica te 746 811, 80 KM za pravna lica, potvrdio je premijer Unsko-sankog kantona Husein Rošić.

Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK ističe da je baza obračuna bila predate količine mlijeka u zadnja dva kvartala 2016. godine.

– Ovim je Vlada Kantona sustigla isplate proizvođačima mlijeka, unatoč složenoj finansijskoj situaciji opterećenoj dugovanjima koje smo preuzeli iz prethodnog perioda. Prošle godine uspjeli smo isplatiti 4,5 miliona poticaja u poljoprivredi, a planiramo u skorije vrijeme raditi rebalans budžeta kako bi osigurali dodatna sredstva za poticaje proizvođačima jagodičastog voća i kornišona, gdje bilježimo rast proizvodnje. Poljoprivreda je jedna od strateških grana razvoja ovog kantona i mi smo obećali da ćemo urediti tu oblast i stvoriti uvjete razvoja. Temeljne pretpostavke za razvoj sadržane su u dokumentu Smjernice razvoja poljoprivrede na području USK koji je u prednacrtnoj fazi, ističe mr. Rošić.

Potreba za rebalansiranjem budžeta, pojašnjava Zlatka Šepić, ministrica finansija u vladi USK, uslijedit će zbog kontinuiranih umanjenja prihoda od indirektnih poreza sa nivoa Federacije. Procjena je da će ove godine prihodi, po tom osnovu, za USK biti umanjeni za tri miliona, a potrebno je, samo za poticanje poljoprivredne proizvodnje osigurati dodatnih dva miliona KM te izvršavati sve redovne finansijske obaveze i servisirati dugove zatečene iz prethodnih godina, kaže ministrica Šepić.