Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kantonalna bolnica Bihać posljednjih nekoliko mjeseci nalazi se u središtu javnosti zbog hapšenja doktorice Nikoline Balaban.

Balaban je uhapšena 7. aprila ove godine zbog sumnje za nesavjesno liječenje pacijenata bihaćke bolnice.

Kako smo već pisali, u bihaćkoj bolnici zabilježeno je deset slučajeva pacijenata kojima je na Odjelu za patologiju umjesto benignih dijagnosticirana maligna bolest, ali i obrnuto.

Svim slučajevima zajednička je jedna stvar – njihove nalaze potpisala je doktorica Nikolina Balaban.

Kantonalna tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona donijela je Naredbu o provođenju istrage protiv dr. Balaban Nikoline zbog osnovane sumnje da je na štetu više osoba počinila krivično djelo – teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Prema naredbi ovog Tužilaštva, Balaban su lišili slobode ovlašteni službenici SKP MUP-a USK-a Bihać, te je istog dana predata u nadležnost kantonalnoj tužiteljici koja ju je ispitala u svojstvu osumnjičene, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo USK-a Bihać, Općinskom sudu u Bihaću dostavilo Prijedlog za izricanje mjera zabrane putovanja i zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti.

Istog dana sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Bihaću je zbog postojanja posebnih okolnosti, prema osumnjičenoj Balaban Nikolini izrekao sljedeće mjere zabrane:

– mjeru zabrane putovanja van granica BiH uz privremeno oduzimanje putnih isprava i lične karte, te zabranu izdavanja novih navedenih dokumenata,

– mjeru zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti – obavljanja poslova doktora medicine i doktora specijaliste patološke anatomije, a koje mjere zabrane mogu trajati do okončanja krivičnog postupka, s tim da je sud dužan da svaka 2 (dva) mjeseca ispita da li je primjenjena mjera još potrebna.

“Tokom istrage koju provodi Kantonalno tužilaštvo USK Bihać pribavljen je veći broj medicinske dokumentacije za oštećene osobe, te su one saslušane u svojstvu svjedoka – oštećenih. U toku je pribavljanje svih patohistoloških nalaza uz kopije uputnica za PHD analizu s pojedinih odjela, koje je izradila dr. Balaban Nikolina u periodu dok je obavljala poslove specijalistice patološke anatomije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Na istrazi se intenzivno radi, te ćete o daljem toku istrage i rezultatima biti pravovremeno obaviješteni”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva USK-a.

Slučaj je dospio do Tužilaštva nakon pisanja medija da je nekoliko pacijenata Kantonalne bolnice Bihać liječeno s pogrešnim dijagnozama, pa tako i od žene kojoj je nakon nalaza doktorice Balaban urađena radikalna histerektomija, odnosno odstranjena joj je materica, jajnici, kao i okolni limfni čvorovi. Nakon što je pacijentica prošla prvu od pet planiranih kemoterapija, kao i dvadeset sedam zračenja, stigli su patohistološki nalazi iz Sarajeva koji su pokazali da ona uopće nije imala karcinom.

I njen nalaz potpisala je dr. Nikolina Balaban koja je u bihaćkoj kantonalnoj bolnici počela raditi početkom septembra prošle godine, prešavši iz prijedorske u bihaćku bolnicu.

Iako je već krajem marta bilo poznato da je doktorica Balaban pod istragom Kantonalnog tužilaštva, nekoliko pacijenata se ponovo obratilo medijima, navodeći kako se i dalje radi prema nalazima koje je potpisala doktorica Balaban, te je prijavljen i određeni broj novih pacijenata kojima su uspostavljene pogrešne dijagnoze, te koji su liječeni u skladu s tim nalazima.

Nije poznato da li su njeni prethodni nalazi poslani na reviziju, kao i da li se u daljnjem liječenju pacijenata ti nalazi i dalje koriste, jer se iz Kantonalne bolnice u Bihaću nisu željeli izlaziti u javnost kad je riječ o ovom slučaju.