Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Unsko-sanski kanton u ovoj 2017 godini svaki mjesec od Javnih prihoda (povrata PDV-a kantonu) dobije manje milion maraka nego što je uobičajeno dobijao. Razlog je taj što je popis stanovništa od pretprošle godine konačno donio svoje “blagodati”.

Do sada je važio popis iz devedesetih po kojem se računalo da u USK ima 300.000 stanovnika, a sada se uzima brojka od 280.000 kao što je pokazao posljednji popis stanovništva. S tim, iz državne kase, dobijamo za 10% manje povrata poreza u budžet ili milion maraka manje svaki mjesec.
Vlada USK o tome još nije izvijestila javnost USK, nego se predlaže budžet za kojeg nam iz opozicije kažu da nikako nije provediv i da će zbog toga pasti jer se ne prihvata realnost da smo u daleko nepovoljnijem ekonomskom položaju nego što nam se to prikazuje.

-Vlada nas svjesno obmanjuje i na druge načine, nedavno su potpisali Kolektivni Ugovor sa sindikatima zdravstva uz povećanje cijene satnice rada, a da uopšte te nove troškove nisu ni planirali u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja. Šta će biti poslije nije bitno, važno im je samo da ostanu na Vlasti- kazao nam je izvor iz opozicionih Skupštinskih klupa.

Dakle, na sjednici Skupštine USK (ovaj petak) najvjerovatnije da će pasti dnevni red, a ko zna kad i tko će biti u stanju sastaviti budžet i preuzeti odgovornost za katastrofalno stanje.

Manje su šanse, a odlično bi bilo, da ipak usvoje ovaj naduvani budžet manjinskoj Vladi i političkoj osovini iza nje.

Ostatak godine i problemi koji se izbjegavaju, bili bi najteži teret ako bi osjećali poštenu odgovornost prema građanima.