Globalna kampanja „Jedna milijarda ustaje – One Billion Rising“ protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama nastavlja se i četvrtu godinu za redom u Bihaću.

Ove godine kampanja je pod nazivom „ Poziv za revoluciju“, za promjenu paradigme, tražeći odgovornost, pravdu i sistemske promjene.

„Jedna milijarda ustaje protiv nasilja“ je inicijativa koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day, predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana.

Širom svijeta, milijarda muškraca i žena će plesnom revolucijom ustati protiv nepravde koju trpe žene, te dati podršku svim ženama, djevojkama i djevojčicama svijeta u borbi protiv nasilja. Plesom izražavamo i svoj bijes protiv nepravde,i moć globalne solidarnosti i kolektivne akcije. Plešemo da izrazimo radost zajednice i slavimo činjenicu da zajedno nasilje može biti pobjeđeno.

Organizacija „Glas žene“ Bihać, uz podršku aktivistica za ženska prava, nosioci su i ove globalne kampanje u Bihaću, a u sklopu koje će se 14. februara na Gradskom trgu, sa početkom u 12h, održati plesnu revoluciju protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

/mojusk