Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je crveni meteoalarm zbog visokih temperatura. Crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme, upaljen je za pojedine dijelove BiH, odnosno za regiju Mostara i Krajinu (maksimalna temperatura zraka između 39 i 41 stepeni Celzijusa). Za ostala područja trenutno je na snazi narandžasti meteoalarm. – Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran.

Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere – piše u saopćenju na stranici Meteoalarm.

Kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme, a tokom dana uz malu do umjerenu oblačnost. Navodi se da će vjetar biti slab do umjeren, zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će iznositi između 15 i 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stepen.

Ljekari upozoravaju na oprez prilikom izlaska iz domova, a zbog iznimno visokih temperatura nadležni upozoravaju poslodavce da su dužni izvršiti preraspodjelu radnog vremena i tako zaštitit zdravlje radnika.

Savjetuje se  građani da se ne izlažu direktnom suncu u periodu od 10 sati ujutro do 18 sati poslijepodne, te da izbjegavaju fizičke napore u tom periodu.

U Domu zdravlja Ključ, prema riječima dr. Sabine Hadžić, značajno je povećan broj pacijenata koji se žali na pritisak, sunčanicu i druge tegobe.

U Domu zdravlja Cazin po riječma dr. Amira Murića, direktora ove zdravstvene ustanove, javlja se značajn veći broj pacijenata hipetroničara, dijabetičara i srčanih bolesnika zbog čega u Službi hitne pomoći rade dva dežurna ljekara.

– Za potrebe hitnih medicinskih intervencija imamo dva a jedno sanitetsko vozilo je u pripravnosti- kazao je dr.Murić.

U bihaćkom Domu zdravlja u Službi je takođe povećan broj hroničnih pacijenata koje muči povećan krivni pritisak, problemi sa disanjem, poput astmatičara, proliv i virusna oboljenja. U pripravnosti je sanitetesko vozilo za hitne intervencije i  kućne posjete.