Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“, na Odsjeku za neonatologiju, suočeni su sa problemom nedostatka transportnog inkubatora za bebe rođene prije vremena, što značajno otežava rad medicinskog osoblja ovog odsjeka. S obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi bolnica, za nabavku inkubatora pokrenuta je humanitarna akcija, a svi koji žele mogu mogu uplatiti sredstva na račun Udruženja ginekologa i perinatologaUSK-a.

Godišnje na Odjelu ginekologije i akušerstva rodi se oko 2300 beba, od toga 6% beba treba dodatnu njegu zbog infekcija i preranog rođenja. Životno ugroženim bebama je potrebno intenzivno liječenje u Kliničkim centrima koji su udaljeni od Kantonalne bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić“ i nekoliko stotina kilometara. Nabavnkom transportnog inkubatora olakšao bi se nadzor nad novorođenčetom, kao i rukovanje aparaturom za vrijeme transporta.

Kako nam je kazala dr. Mediha Kardašević, pedijatar u KB „Dr.Irfan Ljubijankić“, postoje i transportni inkubatori koji bi obezbjedili respiratornu potporu tokom samog transporta,tako da bi takvo dijete do Kliničkog centra stiglo u najboljim mogućim uslovima.

Ovakve i slične akcije provodile su i zemlje u okruženju i prikupili sredstva za nabavku inkubatora.A cijena ide i do 100.000 KM, kaže prim. dr Osman Blažević, načelnik Odjela ginekologije.

U nadi da će se prepoznati značaj nabavke transportnog inkubatora, organizirana je humanitarna akcija. Uplatom sredstava na račun Udruženja-podružnica ginekologa i perinatologa USK-a, građani mogu donirati sredstva te na taj način omogućiti nabavku transportnog inkubatora.

UPLATE SE MOGU IZVRŠITI NA ŽIRO RAČUN

161 035 000 318 0090

UDRUŽENJE-PODRUŽNICA GINEKOLOGA I PERINATOLOGA USK-A BIHAĆ

SVRHA DOZNAKE-KUPOVINA TRANSPORTNOG INKUBATORA