Vlada USK-a doživjela je jučer i petu rekonstrukciju, bez obrazloženja čemu taj neslavni rekord.

Jučer je u Bihaću održana 30. redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj je izvršena peta rekonstrukcija Vlade u ovom mandatu. Premijer Husein Rošić je smijenio troje ministara, i to obrazovanja, privrede i zdravstva, da bi Skupština imenovala troje novih, na nezadovoljstvo većeg dijela opozicije.

Svi na bijeli hljeb

– Tražimo da nam se kaže šta je razlog nove rekonstrukcije Vlade. Postali smo kanton slučaj. Je li ovo zadnja rekonstrukcija Vlade i hoće li svi raniji bivši ministri i ovi iz pete rekonstrukcije na bijeli kruh i trošak građana Bihaća svako malo, pitao je poslanik A SDA Admir Hadžipašić.

Poslanik SDP-a Željko Mirković je također tražio tačne razloge rekonstrukcije.

– Da li je u pitanju potreba, njihov loš rad ili bolja rješenja sa novim ministrima koji će popraviti stanje ili je sve ovo samo realizacija političkog dogovora? Naš kanton je neslavni rekorder, istakao je Mirković, a poslanik DNZ-a Kenan Keserović je uporedio učestale smjene ministara sa odrađivanjem pripravničkog staža.

– Na kraju mi je žao kako odbacite te ljude koji su samo nekoliko mjeseci bili ministri.

Zaista biste morali obavijestiti građane šta se iza toga krije, poručio je Keserović.

No, odgovore nisu dobili, jedino je premijer Husein Rošić u slučaju rotacije u Ministarstvu obrazovanja kazao da je njihov partner SBB sam odlučio da povuče svoju ministricu Sanelu Ćenanović i da imenuje Muhameda Ramića na tu dužnost.

Što se tiče bivšeg ministra zdravstva Saliha Mesića, na njegovo mjesto dolazi Hazim Kapić, nezvanično kao dio interesa učesnika u skupštinskoj većini – Demokratske fronte.

Treći ministar Ilfan Medić jedini je zahvalio svima i izvinio se javnosti zbog ove promjene.

Skupštini i Vladi USK-a stavio se na raspolaganje za svaku potrebu, te je sa stilom i dostojanstvom dužnost ministra privrede predao Samiru Sediću iz Bosanske Krupe.

Odgovor premijera

Sedić je u jednoj od ranijih rekonstrukcija Vlade već bio ministar poljoprivrede.

Pretpostavlja se da u Vladu ulazi na zahtjev poslanika iz Bosanske Krupe čiji je glas bio među presudnima za prošlomjesečno usvajanje budžeta.

Premijer Rošić je oštro odgovorio opoziciji na prozivke zbog pete rekonstrukcije Vlade.

– Mi činimo sve da Kanton stabiliziramo i ovo je način s obzirom na to da smo zahvaljujući vama, imali krizu i blokadu rada kantonalne Skupštine gotovo tri mjeseca, a martovsku plaću isplaćujemo uprkos zatečenom stanju sa minusom od 70 miliona u budžetu i 80 miliona izvršnih sudskih presuda, poručio je Rošić.