Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Bosna i Hercegovina je dobila listu najljepših sela u okviru takmičenja organiziranog u sklopu USAID-ovog partnera – Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH. Riječ je o 14 sela iz cijele države. Među njima su i dva iz našeg kantona – Martin Brod i Ostrožac. Ova naselja se sada pridružuju prestižnom klubu lokacija u drugim državama širom svijeta za koja se pokazalo da su značajno profitirala u turističkom, ali i ekonomskom smislu. Naša ekipa danas je posjetila Martin Brod…

Martin Brod… Pitoreskno mjestašce na obalama Une i Unca uvršteno je među 14 najljepših sela u BiH. Rame uz rame sa Blagajem, Prokoškim jezerom, Kraljevom Sutjeskom, Guča Gorom, Umoljanima…. Najudaljenija bihaćka mjesna zajednica i srce Nacionalnog parka „Una“ najveći dio godine živi turizam. Ljeti posebno, ali zbog nove titule priželjkuju mnogo više. Mišo Knežević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice kako Martin Brod očekuje i zimski turizam. „Ono što mogu da vidim jeste veći broj turista i veći razvoj, gradnja infrastrukture, bolji način zivota ljudi koji živeovdje i onih koji dolaze kao turisti“ – kaže uz ostalo Knežević.

Martin Brod – selo poznato po mlinovima, prirodnim bogatstvima, ukusnoj hrani i zabranjenoj ljubavi djevojke Marte koja je skončala u slapovima Une, danas je biser Krajine i žila kucavica Nacionalnog parka. Mjesto gdje se prepliću bogata historija i legenda, u kojem ostajete bez daha pred nestvarnom ljepotom, zvukovima prirode i hučanjem slapova predivnih u svako godišnje doba.

(rtvusk.ba)