Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

JOSIP Turk sa svojom četveročlanom obitelji živi u Kuparima u Gorskom kotaru. Radi se o području u Nacionalnom parku Risnjak, a stalnih susjeda Turkovi nemaju, osim onih koji povremeno dođu u svoje vikendice. Turk je ovdje sa suprugom nastavio cjeloživotni obiteljski posao pružanja usluga u turizmu koji je naslijedio od svoga oca, no njemu i njegovoj obitelji ugrožena je egzistencija nakon što je u odronu prije nešto više od dva mjeseca uništena cesta pa sada nemaju pristupni put do vlastite kuće.

Cesta je zatvorena, a šume su pune vukova i medvjeda. Od ponedjeljka najavljuju snijeg, ali ovo područje, otkako nema ceste, nije prohodno ralicama. Turk je pomoć tražio od gradonačelnika Čabra, koji se počeo aktivirati tek nakon objavljivanja problema na društvenim mrežama i medijskih upita. On kaže da je za Grad ta sanacija preskupa.

Josip Turk: Zadnje klizište nas je upropastilo

Turk nam priča kako je prvo pao most u Nacionalnom parku Risnjak i da bi njega u ovoj godini trebali obnoviti. Kaže da zbog problema s prilaznim putem nije siguran kako će to biti regulirano.

“Dvije godine se rješavala dokumentacija oko tog mosta, što će biti dalje, ne znam. Tada su bila dva manja odrona, jedan manji se pripremao za sanaciju, ali opet se ništa nije učinilo. Na teren su izašli geodeti, gledali su što se radi, ali opet ništa nije napravljeno. 30. listopada smo imali zadnje klizište koje nas je upropastilo.

Ostala je samo cesta na kojoj stoji znak zabrane prometa, znači, njime se može ići samo na vlastitu odgovornost. Ja si to ne mogu dozvoliti. Otac sam dvoje djece i ne mogu sebe i njih voziti po nesigurnoj cesti. Sada nam je dodatni problem to što očekujemo snijeg i cestu nitko neće čistiti.

Sve što želim je da imamo jest otvorena cestu za zimu. Shvaćam da ne mogu sanirati cijelo klizište, ali moram imati put do svoje kuće, ne daj bože da mi zatreba hitna pomoć”, kazao je Indexu.

Turkova obitelj je jedina nastanjena u tom području

Priča kako se u okolici nalazi još desetak kuća, a da je njegova obitelj jedina stalno naseljena. Drugo su pretežito vikendice u koje ljudi povremeno dolaze. Početkom prosinca Turk je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Čabra, Mostovom Antoniju Dražoviću, u kojemu je tražio pomoć Grada u sanaciji ove štete.

Foto: Željko Raukar 

Reakcije gradonačelnika, kako tvrdi Turk, nije bilo sve do 2. siječnja, nakon što se o problemu Turk požalio na društvenim medijima. Evo što nam je kazao o posjetu gradonačelnika ranije ovog tjedna, nakon što je problem počeo dopirati do javnosti:

Cijeli tekst pročitajte na INDEX-u.