Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U znak zahvalnosti i za nesebičan doprinos u procesu povratka, za obnovu vjerskih objekata i raznovrsnu podršku koju je pružao imamima i svim povratnicima, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, dodjelio je priznanje muftiji bihaćkom u periodu 1993 – 2019. Hasan ef. Makiću.

Ovo priznanje je dodijeljeno u sklopu naučnog skupa “Uloga i značaj imama u procesu povratka” koji je održan 18.1.2023. u Bosanskoj Kostajnici.

„Božijom odredbom na čelu Muftijstva bihaćkog u vremenu povratka je bio muftija Hasan-ef. Makić, koji je prije agresije na našu zemlju živio i radio u Prijedoru i koji je prošao sa našim narodom sve ono što su prošli kroz logore i najteže torture. S toga je njegovo poznavanje ljudi i procesa bilo od velikog značaja za sam povratak i opstanak našeg naroda. Njegova obraćanja na ovu temu su uvijek inspirativna i posebno dirljiva, a koja su utemeljena na vlastitom iskustvu. Razmišljao sam kada i u kojoj formi da dodijelim ovo priznanje i kada su mi čelnici Ilmijje iznijeli ideju o ovom skupu, nisam imao dilemu da je to današnji dan i na ovom mjestu. Ovo priznanje se dodjeljuje lično muftiji Makiću, ali je indirektno priznanje svim imamima koji su učestvovali u procesu povratka.“ – istakao je muftija Kudić.

Pored zahvalnosti muftiji Kudiću na ovom značajnom priznanju, muftija Hasan-ef. Makić je iskazao svoj ponos zbog činjenice da je imao priliku u svojstvu muftije bihaćkog doprinese procesu povratka.

„Radio sam ono što sam osjećao svojom vjerskom i patriotskom obavezom. Bio je to veoma težak i zahtjevan period, ali isto tako period poleta i odricanja našeg naroda za javno dobro. Stavio sam im se na raspolaganje i bio svugdje gdje se ukazala potreba da se pojavim, da razgovaram, pregovaram i utičem. Nadam se da sam uradio sve što sam mogao i ponosan sam na činjenicu da sam učestvovao u ovom dijelu historijskog perioda za naš narod. Zahvaljujem mom dragom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću koji je prepoznao značaj onoga što sam na mjestu muftije učinio u procesu povratka i što mi je dodijelio ovo priznanje, ali prije svega sam mu zahvalan na njegovom ljudskom odnosu prema svim drugim zaslužnim ljudima u našoj zajednici.“ – kazao je muftija u penziji Hasan-ef. Makić i dobitnik priznanja Muftijstva bihaćkog.