Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, kao i poledice, te povremeno intenzivnijih padavina, otežano se saobraća u sjeverozapadnim i mjestimično u sjevernim i jugozapadnim krajevima naše zemlje. U ovim područjima za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca.

U ostalim krajevima kolovoz je, za sada, mokar ili vlažan. Skrećemo pažnju na učestale odrone na brojnim dionicama, a u sjeverozapadnim krajevima, kao i na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, te na magistralnom putu M-17 Konjic-Mostar, upozoravamo na povremeno jače udare vjetra.

Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelu na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo, zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na ostalim graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

S obzirom da je vikend očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prelazima. Posebno očekujemo pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima.