Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kako je istaknuto, stanje u oblasti socijalne zaštite trenutno je jedan od gorućih problema s obzirom da Unsko- sanski kanton na ime naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje duguje preko 4 miliona maraka. Kako se ova sredstva implementiraju preko općinskih centara za socijalni rad već je došlo do utuživanja na osnovu duga prema korisnicima i sada prijeti blokada računa ovih javnih ustanova. Dođe li do toga, blokada računa će se odnositi i na budžete općina i gradova jer centri za socijalni rad djeluju u okvirima istih i Vlada kantona morala bi pod hitno izmiriti dug na ime porodiljskih i trudničkih naknada jer je to njihova i zakonska obaveza.

Kolegij načelnika i gradonačelnika zauzeo je i stav o nedavno donesenim zakonima o državnoj službi i turističkim zajednicama ocjenjujući ih kao dobro došle, ali i prepune manjkavosti i nepravilnosti koje bi morale biti otklonjene kako bi se zakoni mogli normalno primjenjivati.

Saradnja lokalnih zajednica i Kantona na polju poboljšanja poslovnog ambijenta jedan je od preduvjeta za dalji napredak ovog dijela BiH, istaknuli su načelnici i gradonačelnici naglašavajući da su do sada bile prisutne samo priče o tome dok konkretne radnje potpuno izostaju pa tako nema nikakvog odgovora na aplikacije na grant za razvoj poslovnih zona što je samo jedan od primjera da, oni čija je to obaveza, svoj posao ne rade ni kako treba niti na vrijeme.

Zakon o povećanju akciza na naftne derivate, posebno je naglašeno, nije prihvatljiv niti opravdan jer će izazvati lančana poskupljenja i time direktan udar na građane i ova oblast uz malo truda može se bolje i pravednije urediti.

Prvi ljudi lokalnih zajednica Unsko- sanskog kantona izrazili su danas i nezadovoljstvo ulaganjem u putnu infrastrukturu u proteklom periodu, a posebno aktuelnim najavama projekata i planova iz kojih je jasno da se, kada je u pitanju ovaj kanton, u narednom periodu ništa neće promijeniti na bolje.

Nezadovoljstvo ulaganjima u Unsko- sanski kanton u proteklih dvadeset godina zasnovano je na činjeničnom stanju i ovdašnje lokalne zajednice zahtijevaju hitnu promjenu odnosa svih viših nivoa vlasti, istaknuto je na danas održanom kolegiju načelnika i gradonačelnika u Bužimu.