Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

III-E razred JU Gimnazije „Bihać“ zajedno s predstavnicima Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona u sklopu projekta Civitas žele omogućiti svim srednjoškolcima da kroz međunarodno priznati datum Dan srednjoškolaca (17.11.) kroz širok spektar aktivnosti proslavljaju taj dan te na taj način populariziraju pitanje srednjoškolca u bosanskohercegovačkom društvu.

“Projekt građanin”/ “Ja građanin” je praktični dio Civitas programa. Učenici (preko 2,400 timova i 60 000 učenika godišnje) su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja. Učestvovanjem u “Projektu građanin” učenici su u proteklih 15 godina uspjeli inicirati usvajanje i izmjene zakona na svim nivoima vlasti, uveli su inkluzivno obrazovanje u škole, izgradili školska igrališta, sportske sale i omladinske centre, proveli niz humanitanih i ekoloških akcija u svojim lokalnim zajednicama.

Učenici III-E razreda JU Gimnazije “Bihać” ove školske 2016./2017. godine na takmičenju Civitas predstaviti će temu “Naš dan, naš glas!”, a cilj projekta je obilježavanje međunarodno priznatog datuma Dana srednjoškolaca od strane svih učenika srednjih škola Unsko-sanskog kantona širokim spektrom aktivnosti zakonski regulisanih kroz Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona. Kako je ovaj dan, međunarodno priznat i legitiman dan u čast srednjoškolaca i svega navedenog, svrha ulaganja truda i rada za ovaj projekat ogleda se u omogućavanju svim srednjoškolcima Unsko-sanskog kantona slobodan dan. Veoma bitno za istaknuti je to da to ne bi bio samo jedan običan i slobodan dan. Naprotiv. To bi bio dan unutar kojeg bi se organizirali prigodni sadržaji putem kojih bi obilježili rad i napor koji srednjoškolci ulažu kako bi poboljšali te unaprijedili svoju lokalnu zajednicu i državu generalno. Društveni/omladinski, a ujedno i srednjoškolski aktivizam je oduvijek bio fundamentalan faktor u kreiranju pozitivne atmosfere među omladinskom populacijom. Za primjer dobre prakse obilježavanja ovog dana, možemo navesti Mrežu Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine, te sve Mreže Vijeće učenika svih kantona koji iznimnim trudom i naporima nastoje da svake godine obilježe ovaj dan na prigodan način u čast pomenutim događajima.

Omogućavanjem ovog projekta, odnosna dana, te približavajući ove tematike svim srednjoškolcima, smatramo da bismo ih dodatno uspjeli motivirati na društveni aktivizam, te angažman. Nepobitna činjenica je ta, da su kroz historiju postojale osobe koje su dale svoj lik i djelo u ovom području i u čast svima njima, smatramo da realiziranje ovog projekta sadrži iznimnu vrijednost, sa svim apsolutnim iskrenim namjerama. Ne trebamo i ne smijemo se vraćati u prošlost, ali na prošlost i na vrijednost postupaka osoba koje su zaslužne za ovaj, svakako da treba podsjećati i dostojanstveno obilježiti.

Kontaktirali smo ove angažirane i aktivne mlade ljude koji su s oduševljenjem i optimizom odgovarali na naša pitanja koja su postavljena na ovu temu.

Koji je razlog iniciranje ovako bitne teme u svrhu populariziranja položaja srednjoškolaca?

Smatramo da je pitanje i položaj srednjoškolaca, ne samo našega kantona već i države, pitanje koje je izuzetno ugroženo. Njihov položaj, njihova sadašnjost i budućnost su ugroženi u sviliu bespotrebnih i pesimističnih informacija koje svakodnevno prekrivaju njihove uspješne priče. I to je definitivno jedan od razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak. Omogućiti svim srednjoškolcima Unsko-sanskog kantona da na jedan dan umjesto školskih klupa provedu realizirajući projekte: humanitarnog, sportskog, edukativnog , kulturnog i zabavnog tipa. Zar to nije dovoljan podstrek za sve nadležne da omoguće implementaciju istog?

Koji su koraci u organizaciji projekta?

Prvi korak je upoznavanje s ovom potrebom srednjoškolaca, drugi korak su alternativne mjere javne politike, treći korak su vizualiziranje i planiranje ove potrebe i završni tačnije četvrti korak je ostvarivanje i implementiranje ovoga projekta. Blago rečeno da smo zadovoljni samim tokom priprema ovoga projekta, naišli smo samo na pozitivne komentare kako srednjškolske populacije, tako i naših osnovnoškolaca koji će već iduće godine sjediti u srednjoškolskim klupama. Naravno, podršku i konstruktivne savjete dobili smo i od svih profesora koji su upoznati s ovom temom. Bitno je napomenuti da imamo podršku svih direktora srednjoškolskih obrazovnih institucija u gradu Bihaću ali i podršku svih predsjednika Vijeća učenika koji su okupljeni u Mrežu vijeća učenika Unsko-sanskog kantona. Uskoro planiramo sastanak i s gradonačelnikom grada Bihaća gosp. Šuhretom Fazlićem te premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i Ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Sanelom Ćenanović.

Da li je projekat podržalo neko udruženje ili organizacija?

Izuzetno je bitno spomenuti podršku od strane legitimnog tijela svih srednjoškolaca u Unsko-sanskom kantonu, a to je Mreža vijeća učenika Unsko-sanskog katona. Prisustvovali smo na seminaru koji se održavao u Hotelu Park pri čemu smo predstavili samu ideju te na opće oduševljenje krenuli s vizalizacijom te planiranjem iste. Zaista bio je poseban osjećaj kada su 22 predsjednika Vijeća učenika iz cijelog kantona podržali i pohvalili projekat, a onda i napisali te potpisali i pismenu podršku. Također, dobili smo podršku i od nekoliko Lokalnih timova ASuBiH-a u Unsko-sanskom kantonu.