Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

pravo četiri pomenuta kluba najčešće su predstavljali našu domovinu na evropskoj sceni, no nisu jedini koji su to činili u prošlosti.

Mnogi od timova koji su prezentovali bh. fudbal na međunarodnoj sceni prije desetak godina, osvajali titule prvaka i Kup BiH, danas su nekoliko rangova udaljeni od BH Telecom Premijer lige. Veliki broj njih odlično je kotirao i u bivšoj Jugoslaviji, čija je Druga liga bila pojam kvalitete fudbala, pogotovo u odnosu na ono što gledamo danas na mečevima najboljih entitetskih rangova ali i PLBiH.

Sjajan fudbal u vrijeme bivše Jugoslavije igrao se nekada na stadionima u Trebinju, Bugojnu i Bihaću. Mnogi igrači, koji su kasnije stasali u vrhunske fudbalere i zaigrali u Prvoj ligi bivše Jugoslavije zanat su ispekli na terenima pomenutih gradova ali i u manjim sredinama.

U društvu najbolji bh. timova skoro deset godina nema kluba iz grada na Uni, a Bišćani, koji su jedan od najstarijih klubova u BiH (osnovan 1919. godine op.a), u prošloj sezoni jedva su uspjeli sačuvati status u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedinstvo je među prvim predstavljalo domaći fudbal na međunarodnoj sceni. Sada već davne 1999. godine klub, koji svoje domaće utakmice od 1983. godine igra na stadionu Pod Borićima u bihaćkom naselju Luke, sudjelovao je u tadašnjem Intertoto kupu.

Tada su neki domaći timovi svoje igrače “posudili” Jedinstvu, kako bi Krajišnici bili što konkurentniji u evropskom takmičenju kojeg više nema. Ipak, nakon što su u prvom kolu elimisali ekipu Gi Gota sa Farskih ostvra, u narednom su krugu ispali od rumunskog Ceahlaula.

Od 2008. godine Jedinstvo se nije uspjelo vratiti u PLBiH, a kamoli izboriti novo učešće u Evropi. Klub se, kao i mnogi drugi u našoj zemlji, bori za goli opstanak, a situacija je teška, što je zajednička stvar za većinu sportskih kolektiva u BiH.

Jedinstvo je jedan od prvih timova koji je seniorskoj selekciji BiH dao reprezentativca iz naše lige, a to je bio Nedžad Žerić. Dres Jedinstva u njegovim najboljim danima otkako je BiH stekla nezavisnost nosili su Miralem Ibrahimović, Alen Mešanović, Ervin Smajlagić, Safet Nadarević, Fuad Šašivarević i Miroslav Dujmović, a na čelu kluba u to vrijeme bio je nekadašnji član IO N/FSBiH Hamdija Abdić Tigar.

Stadion Pod Borićima dugo vremena je bio bastion na kojem su gosti teško dolazili do bodova, no vremena su se promijenila pa je pitanje kakva sudbina Bišćane očekuje u narednoj sezoni Prve lige FBiH. O klubu je, makar putem interneta teško je saznati bilo kakvu novu vijest ili informaciju jer klupske internet stranica, koja je nekad postojala i bila veoma dobro ažurirana, danas više ne postoji.