Općinski sud u Velikoj Kladuši osudio je na godinu zatvora Nermina Ćoralića, koordinatora Komisije za polaganje vozačkih ispita pri Ministarstvu obrazovanja USK zbog uzimanja mita.

Pored zatvorske kazne, nekadašnji prvi čovjek Unsko-sanskog kantona iz oblasti vozačkih ispita osuđen je i na dvije godine zabrane obavljanja službene dužnosti.

Ćoralić je uhapšen u aprilu 2016. godine zajedno s tri člana Komisije kojom je koordinirao. Budući da je jedini imao ovlasti nad pisanim testovima, organizovao je kupovinu testova za one kandidate koji su bili spremni platiti određeni iznos novca.

Kandidati su putem instruktora u autoškolama tražili mogućnost da “kupe” polaganje ispita kako ne bi morali učiti. Poslije toga bi instruktori stupali u kontakt sa Ćoralićem i dogovarali posao.

Prema ranijim navodima, oni kandidati koji su bili spremni izdvojiti 250 eura dobijali su unaprijed ispunjene testove, dok je drugima davao bubice i u uho govorio koje odgovore trebaju zaokružiti.

Proširenjem istrage je i nekoliko instruktora privedeno pred lice pravde.

Iz Tužilaštva USK ranije su za naš portal istakli da je kroz ove predmete u cijelosti razbijena koruptivna mreža iz domena polaganja vozačkih ispita u Unsko-sanskom kantonu.