Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nizom prigodnih aktivnosti u Bihaću je obilježen 16. juni, Dana branilaca grada. Delegacije su danas obišle mezarja i spomen obilježja na Humcima, Golubiću, Ribić-Orljanima„ te Rimokatoličko groblje u žegaru.

U sali Muzeja Prvog zasjedanja AVN0J-a održana je svečana akademija, nakon čega je posjećeno i spomen-obilježje Ružica-čekrlije. Na današnji dan, 16. juna 1992. godine izvršen je opd napad na grad Bihać na svim linijama odbrane. Dan je to kojega će se sjećaju svi stanovnici grada, posebno hrabri branioci koji su nadljudskim naporima odbili agresorski napad, neprijtelju nanijeli teške gubitke, te zaplijenili prvi tenk i .pragu. u rejonu čekrlija.

Herojska odbrana Bihaća tog 16.juna, ali i u brojnim situacijama nakon toga ostat će zapamćena i služiti kao vječni putokaz kako se brane svoj grad i država. U povodu 16.juna, Dana branilaca Bihaća, delegacija Saveza branilaca i gradske uprave obišla je Gradsko mezarje Humci, položila cvijeće i proučila Fatihu najvećim bosanskim patriotima. Nakon posjete Humcima, delegacije su obišle mezarja i spomen-obilježja u mjesnoj zajednici Ribić-Orljani, te Rimokatoličko groblje u Žegaru.