Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gdje je nestalo 2,6 miliona maraka iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2015. godinu?

Javnost to pita još od prošle godine, nakon što je sad već bivša Kantonalna vlada budžet krpila komercijalnim kreditom, a zatim odbila položiti račun čak i Skupštini kantona, čiju je suglasnost prethodno isposlovala.  Sad je odgovor, službeno, zatražila i nova Vlada kantona.

Već je izvješće Federalnog ureda revizora, i uobičajeno negativno mišljenje o načinu kako vlast Unsko-sanskog kantona troši novce svojih građana, otvorilo novi krug polemika u javnosti, no kako je odmah uslijedila smjena Vlade Izudina Saračevića, neka su pitanja tad ostala bez odgovora. No, čini se, neće zadugo, jer nova Vlada želi – čiste račune.

„Ono što ću prema Skupštini tražiti, a to sam tražio i od resornog ministra, podatak što je s 2,6 miliona KM iz odobrenog kredita u 2015. godini. Dakle, njegov iznos je bio 16,5 miliona, sporna su 2.650.000 i ima indicija da je isti plasiran na novim alokacijama po pojedinim resorima, a nema uopće traga niti instrukcija na koji način će biti utrošeni“ kazao je  Husein Rošić, premijer USK-a.

Na netransparentnost bivše Vlade i lakonsko trošenje budžetskog novca nedavno su upozorili i iz Centara civilnih inicijativa.

„Za razliku od prethodnih godina kada je iz budžeta USK-a izdvojeno 784.000 KM, na ime rata za dignute kredite, u 2016. taj iznos će biti sedmerostruko veći, preko pet miliona maraka. Zaduženost je pored ogromne stope nezaposlenosti najveći problem s kojim se suočava Vlada USK-a, a što je nasljeđe od prethodne vlasti koje su se ponašale krajnje nedomaćinski“, pojasnio je Željko Ninković, Monitoring tim CCI-a.

Stoga nova Vlada nastoji ispuniti stara očekivanja ne zadirući u već zadane financijske okvire. Prijedlog Zakona o unutarnjim poslovima konačno predviđa pravnu, ali i financijsku neovisnost Uprave policije kantona u obavljanju operativnih radnji i drugih zadaća, a pri tom neće dodatno opteretiti budžetski kod.

„Na takav način smo opredjeljenja da će budući rad policije biti zaštićen od bilo kakvog neprimjerenog utjecaja na rad policijskih poslova“, rekao je Ervin Bibanović, ministar unutarnjih poslova USK-a.

Pa će valjda konačno biti moguće osigurati i knjigovodstveno vještačenje tokova novca iz kantonalnog budžeta, te utvrditi tko je i kazneno odgovoran za 2,6 miliona maraka otpuhanih na krajiškoj političkoj vjetrometini.

/FTV