Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Osman Čatić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta, najavio je da će ovaj klub podržati prijedlog rebalansa budžeta za 2017. godinu, iako nisu zadovoljni dijelom koji se odnosi na poljoprivredu.

– Izdvojeno je 7,7 miliona maraka, ali to neće biti dovoljno za izmirenje obaveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivredniima. Zato smatramo da bi ovo trebalo imati u vidu pri utvrđivanju budžeta za 2018. godinu – rekao je Ćatić, pohvalivši rad Vlade i njenu odgovornost u trošenju novca.

Brojni delegati iz opozicionih stranaka imali su primjedbe na rebalans, od kojih se veliki dio odnosio također na izdvajanja za poljoprivredu i za određene kantone, a neki od njih smatraju da je trebalo planirati novac za uvezivanje radnog staža radnicima.

Admir Hadžipašić (A-SDA) kazao je da se ovim rebalansom ne daje podrška poljoprivrednim proizvođačima te da se mora uložiti više truda i pronaći način da im se pomogne, a delegat Željko Mirković (SDP) negodovao je jer smatra da je Unsko-sanski kanton zapostavljen.

Po okončanju rasprave za govornicu je izašao premijer FBiH Fadil Novalić, koji je rekao da se često dešava da delegati i zastupnici iz oba doma ovog parlamenta pokušavaju predstaviti da je Krajina kažnjena potpunom nebrigom Vlade, što je odbacio kao netačno.

Naveo je da je bihaćki vodovod dobio grant od osam miliona maraka, da se priprema transfer za bihaćku bolnicu, da od ukupnog novca za modernizaciju magistralnih cesta 70 posto ide u dva kantona, a jedan od njih je USK.

– Unsko-sanskom kantonu dodijeljeno je 6,5 miliona KM za podršku zapošljavanju. Samo 2,5 miliona su potrošena, a četiri miliona su vraćena i nakon toga prislijeđena drugom kantonu, gdje su utrošena za malo više od dvije minute. Moramo biti realni i govoriti brojevima, percepcija je jedno a činjenice drugo. Ne bih želio da se stvara dojam da je neko protiv USK, ali vidite da im nije lako ni pomoći jer oni vraćaju novac koji im se daje – rekao je Novalić.

Govoreći o poljoprivredi, kazao je da je ova vlada zatekla 65 miliona minusa, te da taj problem rješava koliko je u mogućnosti. – piše Faktor.