Petu godinu za redom Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštitu rijeke Une “Unski smaragdi“ iz Bihaća, uz podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i gradske uprave Bihać ,a u suradnji sa Privrednom komorom USK-a, Pedagoškim zavodom USK-a, osnovnim školama,ekološkim udruženjima i javnim i privatnim vrtićima obilježilo je je 17. novembar, Svjetski dan ekoloških pokreta. Prema riječima Mejase Dupanović, predsjednice Unskih smaragda, ove godine obilježavanje dana ekoloških pokreta održava se pod motom “Mislimo i živimo ekološki”.

“ Današnjim skupom i obilježavanjem dana ekoloških pokreta mi želimo stvoriti bazu podataka o svim ekološkim udruženjima koja djeluju na području USK-a i susjednih kantona. Također, želja nam je da ojačamo ekološku svijest , odnosno da stvorimo pretpostavke za osnivanje ekoloških škola u našem kantonu. Mi ih trenutno kao eko kanton nemamo, dok u BiH već ima 52 škole koje su dobile status ekološke škole “-kazala je Dupanović.

On je zahvalila svim institucijama od Vlade USK-a, Nacionalnog parka, Privredne komore USK-a pa do gradske uprave Bihaća na podršci aktivnostima Unskih smaragda, istaknuvši da posebno raduje činjenica da će gradska uprava Bihaća i novoizabrani gradonačelnik Šuhret Fazlić nastaviti podržavati projekte i borbu Unskih smaragda za očuvanje rijeke Une i prirodnih ljepota grada Bihaća.

„Unski smaragdi su jedan od simbola grada Bihaća i organizacija s kojom se uvijek hvalimo u našoj zemlji i inostranstvu i kao takva imala je i imati će podršku gradske uprave Bihaća i gradonačelnika. Prirodne ljepote i rijeka Una za građane Bihaća su nešto posebno na šta smo ponosni i zato ćemo kao lokalna zajednica biti dio pozitivne priče o jačanju ekološke svijesti svih građana Bihaća „ -istakao je u ime gradske uprave Bihaća, Jasmin Stambolija, načelnik Službe za komunalne djelatnosti, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove.