Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svjetski dan zaštite okoliša i ove godine je u Unsko-sanskom kantonu obilježen na najvišem nivou, odnosno održavanjem Petog naučno-stručnog skupa. Organizatori skupa koji je imao obilježje međunarodnog učešća bili su Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona koje je ujedno sufinanciralo događaj i Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću.

Peti naučno-stručni skup održan je 29. i 30. Juna 2017. godine u Bihaću, a na istom je bilo prisutno oko 140 učesnika iz Bosne i Hercegovine i šireg regiona, odnosno predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih nivoa, naučno obrazovne zajednice, instituta i zavoda, javnih i privatnih preduzeća, te nevladinih organizacija.

Skup je proglasio otvorenim ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Jasmin Burnić, a brojnim učesnicima skupa obratili su se: dekan Biotehničkog fakulteta, rektor Univerziteta u Bihaću, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, predsjednica organizacionog skupa.
U dva dana koliko je trajao Peti naučno-stručni skup, održano je 11 plenarnih predavanja, 9 poster prezentacija iz oblsti ekološke poljoprivrede, 20 poster prezentacija iz oblasti okoliša, hrane i zdravlja, iz oblasti upravljanja otpadom održano je 7 poster prezentacija, 3 iz oblasi energetske efikasnosti i 19 iz oblasti zaštite ekosistema.

Završno plenarno predavanje je održala Tanja Fajon- Evropska parlamentarka na temu “San o evropskoj budućnosti“ gdje su učesnici postavili veliki broj pitanja vezano za temu, na koja su dobili iscrpne odgovore.