Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U prisustvu mještana i predstavnika gradske uprave Bihać, danas je u Ripču obilježeno dvadeset i pet godina od progona Ripčana iz svojih domova.

Istovremeno obilježena je i 22. godišnjica oslobađanja Ripča ratne 1995. godine. Današnje okupljanje bila je prilika da se evociraju uspomene na stradanja Bošnjaka Ripča 1992. godine, o čemu je ispred mjesne zajednice Ripač govorio Hamza Šehić.

„Danas smo se okupili kako bi smo se prisjetili tužnih dana, odnosno našeg progonstva iz svojih domova od strane dojučerašnjih komšija. Istovremeno okupili smo se i da se prisjetimo oslobađanja i povratka u naše domove iz kojih više nikada nećemo otići“- kazao je Šehić.

O ratnim danima i oslobađanju Ripča, te značaju okupljanja mladih na manifestacijama koje obilježavaju odbrambeno-oslobodilački rat, govorio je Hamdija Abdić, ratni komadant 5. korpusa Armije R BiH.

On je kazao da preživjeli i svjedoci stravičnih zločina nikada više neće dozvoliti da se oni ponove, odnosno da se zločini zaborave.

„Ovaj i svi ostali datumi iz proteklog rata i agresije na našu domovinu, moraju biti otrgnuti od zaborava prvenstveno zbog žrtava, njihovih porodica, ali i da se zlo i zločini nikad više ne ponove.Mi moramo na ovakvim tužnim godišnjicama više govoriti šta nam se dešavalo u ratu, ne zato da širimo mržnju, već da ne dozvolimo da nam se ponove strašni zločini“- kazao je ispred gradske uprave Bihać, Ermin Zulić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Delegacije MZ Ripač, gradske uprave Bihać, boračkih udruženja i političkih stranka položili su cvijeće na šehidsko spomen obilježje i spomen ploču ispred nekadašnjeg logora u kojem su mučeni i ubijeni Bošnjaci Ripča i Ljutočke doline.