Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nakon što više od dva mjeseca Skupština Unsko-sanskog kantona nije uspjela usvojiti ni dnevni red, danas je on, ipak, usvojen, kao i odluka o kreditnom zaduženju kantonalne bolnice koja godinama grca u dugovima.

Kreditno zaduženje podržali su poslanici SDA, DF-a i Laburističke stranke, a ključnim se pokazala podrška dvoje poslanika SBB-a, koji su nedavno izašli iz vlasti u ovom kantonu.

“Ukupni dug bolnice je oko 14 miliona KM, a dospjela dugovanja kreću se oko 13,2 miliona KM. Dug prema dobavljačima je oko sedam miliona KM, dok preostali dio čini revolving kredit kojeg bolnica diže svake godine. Slična priča o kreditnom zaduženju bolnice bila je i prije četiri godine, no tada je došlo do promjene vlasti i kredit nije realiziran. Mislim da je situacija u kantonanoj bolnici izuzetno teška i da je dobro da se dobilo konačno rješenje da ne bismo došli u situaciju da za dva mjeseca dođe do blokade bolnice koja nam ionako svakodnevno prijeti”, rekao je Smail Dervišević, direktor bolnice.

Premijer USK Husein Rošić je kazao da je kredit u ovom momentu bio jedino moguće rješenje.

“Mi ćemo u narednom periodu utvrditi određene mjere da utvrdimo taj gubitak koji bolnica ima na mjesečnom nivou. Taj gubitak se mora svesti na nulu, jer koja je svrha da se bolnici pomogne za narednih deset godina, a poslije toga se opet stvara dodatna obaveza i novi dug. Ja vjerujem da je ovaj menadžment pokazao i dokazao da zna raditi svoj posao jer je 1,8 miliona KM obaveza vraćeno”,, istakao je Rošić.

Iz opozicije su, pak, tvrdili da kreditno rješenje nije način rješavanja problema kantonalne bolnice te da će kredit od 13 miliona KM u konačnici, uz kamate, iznositi 18 miliona KM, te da će finansijski dodatno “ukopati” bolnicu.

“Smatramo da je odluka o zaduženju nezakonita jer Zavod zdravstvenog osiguranja nije garant vraćanja kredita, a bolnica ne može vraćati kredit jer je njeno poslovanje svake godine u minusu za 200.000 KM. Mi želimo pomoći kantonalnoj bolnici i predložili smo da se četiri miliona KM koja se kao višak nalaze na kodu INO osiguranja Zavoda zdravstvenog osiguranja rebalansom budžeta prebace bolnici, te da tri ministarstva koja duguju bolnici četiri miliona KM isplate taj dug bolnici. Sa tih osam miliona ukupno, bolnica bi mogla vratiti sve dugove dobavljačima”, kazao je Rasim Pajić, poslanik A-SDA.

Podsjećamo, poslovanje kantonalne bolnice u Bihaću već duži niz godina se odvija u otežanim uslovima, opterećeno je visokim iznosima dugova prema dobavljačima, što za posljedicu ima otežanu isporuku lijekova, potrošnog materijala i usluga. Pored toga, iz bolnice su najavili da se mogu očekivati i nove tužbe zbog dugovanja, a samim tim i blokada računa ustanove, uz visoke sudske troškove i zatezne kamate zbog nepravovremeno izmirenih obaveza.

U cilju stvaranja uslova za izlazak iz teške finansijske situacije, Upravni odbor bolnice predložio je dugoročno kreditno zaduženje na iznos od 13 miliona KM, s rokom otplate kredita od 12 godina i procijenjenom kamatnom stopom do 6,5 posto. Početkom ovog mjeseca Vlada USK je dala zeleno svjetlo zaduženju, a konačnu potvrdu danas i Skupština USK.