U bihaćkoj mjesnoj zajednici Gata sinoć je održana tradicionalna .manifestacija “Prva pobjeda Armije R BiH – Bugar 92”. Mještani Gate zajedno sa predstavnicima gradova Bihać i Cazin, te Vlade USK-a, evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju koju su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH uspješno realizirali u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

U svojim obraćanjima Hasan Pašić, predsjednik MZ Gata, Hasan Keškić, predsjednik Organizacionog odbora, Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina i Husein Roić, premijer USK-a istakli su da su mještani Gate i okolnih naselja u ratu pokazali jedinstvo i odlučnost da herojskom borbom odbrane svoj grad i u tome su jedinstveni i uspjeli.

“Mi smo ne čekajući agresora, uspješno organizirali vojnu akciju u reonu Bugara koja je pobjedom podigla moral našim borcima i narodu i dali smo tada do znanja da nećemo prihvatiti ulogu žrtve. Danas u miru moramo se prisjetiti heroja iz tih dana ponosa i slave, ali isto tako moramo učiniti sve da se rat i stradanja ne ponove. Uvjeren sam da samo jedinstveni i složni možemo ojačati danas u miru državu i sačuvati sjećanje na dane kada su patrioti odbranili državnost i suverenost naše države”- kazao je u svom obraćanju Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Kako je istaknuto ,12.juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskomu reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama, a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije Grada Bihać i Cazin položile su cvijeće na mezar rahmetli Arifa Hasanagića, te zajedno sa predstavnicima Vlade USK-a obišli su i šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće i proučili Jasin.