Društvo pisaca Bosne i Hercegovine je na svojoj redovnoj sjednici skupštine održanoj 27.1.2024. godine izabralo nove članove ovog prestižnog društva. Na listi su se našli brojni priznati autori, a među njima istaknuti imam Čaršijske džamije iz Prijedora Omer-ef. Redžić. Pored svojih redovnih imamskih obaveza, Omer-ef. Redžić je istaknuti kulturni radnik i pisac. Do sada je objavio monografiju “Ljetopis džemata Čaršija – Stari grad”, a kada je u pitanju njegovo poetsko izražavanje, autor je knjige “Gravitacije”, koja je ušla u uži izbor za nagradu “Mak Dizdar”. Učestvovao je na ‘Sarajevskim danima poezije’, na Ratkovićevim večerima poezije Crnoj Gori, na Danima Hasana Kaimije u Zvorniku i drugim važnim kulturnim događajima.

“Biti član jednog ovakvog društva je čast i odgovornost. Sretan sam što sam ušao u društvo prvaka naše pisane riječi, ali kada pogledam ko su bili i ko su danas članovi ovog društva, zaista osjećam jednu vrstu odgovornosti i motivacije da nastavim aktivnije i kvalitetnije raditi na projektima koji osnažuju moje kompetencije u pisanju. Zahvaljujem svima koji su bili razlogom da postanem član Društva pisaca, kao što se zahvaljujem brojnim prijateljima koji su mi čestitali na ovom, za mene, važnom iskoraku i priznanju koje mi je ukazano.” – poručio je Omer-ef. Redžić.

Omer-ef. Redžić je rođen 1984. godine u Bihaću. Nakon osnovne škole koju je završio u Bosanskoj Otoci, upisuje i završava medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. U Prijedor dolazi 2005. godine i radi na mjestu sekretara Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Nakon samo šest mjeseci zadobiva povjerenje odgovornih u Islamskoj zajednici i postaje imam Čaršijske džamije u Prijdoru u kojoj je i danas imam. Njegove aktivnosti su prožete vjerskom i kulturnom naobrazbom. Prijedor je zahvaljujući Omer-ef. Redžiću ugostio najvažnije ličnosti iz vjerskog, kulturnog i obrazovnog miljena Bosne i Hercegovine, a u javnosti slovi kao veoma inkluzivan, širokogrudan i vrijedan imam i čovjek. Predsjednik je udruženja osnovnog odbora Ilmijje Prijedor, a obnašao je dužnost predsjednika udruženja Ilmijje Muftijstva bihaćkog. Vjerske i kulturne svečanosti koje organizira su veoma posjećenje i dobivaju najveće ocjene stručne javnosti. Oženjen je suprugom Edinom i imaju dvije kćerke.