Richard Sandrak stekao je svjetsku slavu kao dijete bodybuilder s nadimkom ‘Mali Herkul’, ali danas, više od 20 godina kasnije, živi sasvim drugačijim životom

Danas, 30-godišnji Richard Sandrak postao je internet senzacija 2005. godine zbog svoje snage i izuzetno utreniranog tijela.

Nekad ‘najjači dječak na svijetu’ imao je tijelo puno mišića u dobi od samo osam godina i tada je podizao težinu čak tri puta veću od svoje tjelesne težine.

Rođen je u Ukrajini, a odrastao u Pennsylvaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov je otac bio trener i navodno je upravo on poticao Richarda da se bavi bodybuildingom. No dječakovo ekstremno djetinjstvo dovelo je do toga da su se njegovi roditelji našli na meti kritika zbog tvrdnji o okrutnosti. Richard je navodno imao samo 1 posto tjelesne masti – što je moglo biti smrtonosno nisko.

Neki su medicinski stručnjaci rekli da dijete njegove dobi ne bi moglo proizvesti dovoljno testosterona da izgradi toliko mišića i nagađali su da koristi steroide. Richard je tada zarađivao hiljade dolara mjesečno, ali je kasnije priznao da je bio usamljeno dijete i da ga je kontrolisao njegov nasilni otac Pavel.

Kad je imao 11 godina, njegov otac je poslan u zatvor zbog porodičnog nasilja prema Richardovoj majci. Dječak je tada prekinuo sve veze s ocem i prestao se baviti bodybuildingom. U intervjuu koji je dao 2015. rekao je da ne žali ni zbog čega, iako danas živi drugačijim životom.

“Ne dižem tegove. S vremenom je postalo dosadno. No jako sam ponosan na svoju prošlost. To nije nešto čega se sramim, ali ne želim živjeti na staroj slavi”. Bivši bodybuilder zaposlio se kao kaskader u Universal Studios Hollywood Waterworld showu. Navodno i dalje vježba, ali ne u istoj mjeri kao prije.

(radiosarajevo.ba)