Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Na gradskoj otoci u Bihaću danas je otvoren 19. sajam EKOBIS koji je ove godine ugostio preko 200 izlagača iz privrede, poljoprivrede, ekologije, elektronike i ostalih oblasti. Izlagači dolaze iz čitave Bosne i Hercegovine i regiona, a važno je napomenuti da je i ove godine Grad Bihać jedan od učesnika sajma zajedno sa preko dvadeset preduzeća sa područja Bihaća.

„Grad Bihać je sajamski grad i devetanest godina sajma potvrda su uspješnosti i našeg gostoprimstva i mislim da je sada pravi trenutak da svi zajedno osiguramo sredstva da u Bihaću napravimo prostor ili sajmište za ovaj i sve druge sajmove i promocije i da brendiramo ovu oblast po kojoj smo prepoznatljivi zadnjih devetnaest godina“ – kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Samom činu otvaranja pristvovali su Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK-a, koja je i glavni organizator događaja, zatim Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH, Mustafa Ružniću, premijer USK-a koji je svečano otvorio sajam, predstavnici Vanjskotrgovinske komore F BiH, te ostali mnogobrojni gosti iz naše države ali i regije.

“Izuzetno smo zahvalni zbog podrške svih nivoa vlasti, jer bez toga organizacija ovakvog sajma trenutno ne bi bila izvodiva. To naravno kažem zbog aktuelnih velikih poskupljenja i bilo bi jako teško zatvoriti financijsku konstrukciju ovog renomiranog projekta. Ponosni smo da ćemo i ove godine imati između više od 200 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i još nekoliko evropskih zemalja. EKOBIS je već na nivou izuzetno cijenjenog, renomiranog sajma sa značajnom tradicijom, međutim i sa ogromnim potencijalom. U posljednjih nekoliko godina okrećemo se donekle turizmu, s obzirom da svi upravo u tom segmentu vidimo najveću razvojnu šansu našeg kantona. EKOTOUR je još u okviru Međunarodnog sajma ekologije, no smatramo da ćemo kroz nekoliko godina stvoriti sve preduslove za njegovo samostalno održavanje i izrastanje u respektabilan sajam turizma, kakvih nam u Bosni i Hercegovini nedostaje” – kazao je predsjednik Privredne komore USK, Enes Ružnić.

U okviru ovogodšnjeg EKOBIS-a održat će se i 2.međunarodni sajam turizma – EKOTOUR, te 2. međunarodni sajam obrta. Podsjećamo, ovogodišnji sajam EKOBIS trajati će od 08. septembra do nedjelje, 11. septembra a lokacija održavanja i ove godine je gradska otoka u Bihaću.