Britanac je odlučio da užurbani život na gradskom asfaltu prepun stresa zamijeni životom u pećini staroj 250 miliona godina…

Anđelo Mastropjetro (38) je saznao da boluje od multiple skleroze u 29. godini. U međuvremenu je odlučio da kupi pećinu u Vuterširu staru 250 miliona godina i preuredi je kako bi prešao u nju da živi.

Na nju naišao sasvim slučajno, kada je s prijateljima usred šume vozio bicikl i tražio zaklon od jake kiše. Proveo je u Australiji nekoliko godina, a kada se vratio u Veliku Britaniju, vidio je da je pećina na prodaju.

Uložio je 160.000 funti u njenu obnovu koja je uključivala mukotrpno sječenje, lomljenje i izdubljivanje kamena. Sam je izbacio oko 70 tona kamena.

Anđelo je u nju uveo kanalizaciju, struju, vodu i podno grijanje. Za jedan prolaz za vrata mu je trebalo 11 dana da probije debeo zid.

“Dijagnoza multiple skleroze bila je rezultat nezdravog života koji sam dotad vodio. To me je podsjetilo da treba paziti na sebe i svoj život. Želio sam mjesto gdje ću moći da budem zdraviji, ali i srećniji”, objasnio je Anđelo.

Pećina je napuštena 1940. godine, a oko 300 godina je korištena kao kuća koja je imala četiri spavaće sobe.

Anđelo kaže da lokacija pećine podiže duh i da se od kada boravi u njoj osjeća bolje. Lokacija na kojoj se nalazi pećina navodno je inspirisala i samog Tolkina dok je kreirao Međuzemlju u “Gospodarima prstenova”.

“Moje prezime sasvim sučajno znači “Gospodar kamenja”, pa mi je to možda i u krvi. Ovo mjesto ima dušu”, rekao je vlasnik ove pećine/kuće.

Izvor: telegraf