Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U 2017. godini očekujemo da pored svih problema, Federalno ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede dobije podršku kako bi redovitost isplate poticaja bila na vrijeme sjetve, odnosno na proljeće – istaknuo je Dedić.

Poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH isplaćeno je 13,6 milijuna KM poticaja. Osim toga od oko dva milijuna KM isplaćeno je za programe veterinarstvo – izjavio je federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić, nakon održanog sastanka u Vladi FBiH sa sedam resornih kantonalni ministara i predstavnicima drugih kantonalnih ministarstava.

Federalnom ministarstvu je iz proračuna FBiH za prošlu godinu isplaćeno 15,5 milijuna za poljoprivredu, što je po riječima Dedića značajan iznos za prostor cijele Federacije.

– U 2017. godini očekujemo da pored svih problema, Federalno ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede dobije podršku kako bi redovitost isplate poticaja bila na vrijeme sjetve, odnosno na proljeće – istaknuo je Dedić.

Kantonalni ministri izvijestili su Dedića o izvršenju poticaja u prošloj godini, te je kako su potvrdili resorni ministri Himzo Smajić i Mato Brkić,  u Zeničko-dobojskom kantonu bilo isplaćeno 2.500.000 KM, a isti iznos je planiran za tekuću godinu, dok se 1.700.000 KM izdvaja iz godine u godinu u Posavskom kantonu.

Kantonalne ministre Dedić je pozvao da se angažiraju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u Registru poljoprivrednijh gazdinstava i klijenata do 31. marta da bi se, kako kaže Dedić, uspješno mogao provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

– Pored toga, poljoprivredni proizvođači će putem Farmer portala imati uvid u svoje zahtjeve (stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje) i vrijeme njihove isplate – dodao je Dedić.