DODIKOVE CRNE KNJIGE i sarajevski tefteri: Postoje li „omiljene općine“ i one druge u BiH?

Piše: BISCANI.NET

U Federaciji se zgražaju nad Dodikovom izjavom da neće dati ništa opštinama koje nisu glasale za njegovu stranku. A to je, zapravo, ono što federalni i državni političari godinama godinama rade, samo ćute o tom. Kad god zafali Sarajevu – ti otkini od Krajine!

Krajišnici su u službenom Sarajevu poznati kao oni što stalno kukaju da su zapostavljeni u odnosu na druge i stalno se nešto bune. Bune se jer ih nema ravnopravno u raspodjeli prohoda, pa po nekim čudnim kriterijima više vrijedi tri puta po glavi Sarajlija nego , na primjer, Bišćanin ili Bužimljanin. Prvi put su i same Sarajlije osjetile kako vodeći državnici u BiH ipak neke vole (malo) više nakon prošlih izbora kad je član Predsjeništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da je sarajevska Općina Centar vrijednija desetak puta od nekih drugih općina, prenosi BISCANI.NET

6sd5fs6df
Twitter screenshot

Merhametli, kakvi jesmo, mi smo to okrenuli na vic i na vicu je i ostalo. Ipak, ono što misli to razočaran izbornim rezultatom političar i kaže. Mile Crnu knjigu piše Tako je, bez imalo ustezanja predsjednik drugog bh entiteta jasno kazao da će napraviti “Crnu knjigu” svih onih koji su ikada na bilo koji način naštetili njegopvoj partiji, SNSD-u i da vlasti Republike Srpske ni na koji način neće pomagati niti sarađivati sa opštinama u kojima na prethodnim lokalnim izborima nije pobijedio SNSD ili njegovi koalicioni partneri. Kako BISCANI.NET saznaje, u Federaciji niko zvanično nije pisao Crne knjige ali u praksi je vidljivo da to što Dodik u RS-u govori u Federaciji godinama provode. Tako je, kako je Biscani.net već objavo, i među prvim aktivnostima načelnika Cazina i gradonačelnika Bihaća Nermina Ogreševića i Šuhreta Fazlića bio radni sastanak radi dogovora o saradnji na razvojnim projektima i stvaranje što boljih uvjeta za život građana. Prva radna posjeta od imenovanja na mjesto bihaćkog gradonačelnika, kako je istaknuto, imala je za cilj pokretanje bolje saradnje i uvezivanje dviju najmnogoljudnijih općina koje imaju niz zajedničkih interesa. – Hiljadu je razloga za ostvarivanje intenzivnije i značajnije saradnje između Bihaća i Cazina. Bez obzira što smo isti kanton, ovi gradovi u narednom periodu mogu ostvariti neke zajedničke projekte i saradnjom i zajedničkim nastupom ostvariti još bolje uvjete za život i u Bihaću i u Cazinu. Nezadovoljan sam i kao gradonačelnik Bihaća i kao Krajišnik odnosom centra države prema ovom kraju i želim da se organizujemo ovdje u Bihaću i Cazinu odnosno Unsko- sanskom kantonu i da jasno prenesemo tu poruku vlastima u Sarajevu. Naravno da ćemo tu saradnju proširiti i na ostale općine jer imamo jedan zajednički interes, a to je bolji i kvalitetniji život svih naših građana“, istaknuo je bihaćki gradonačelnik.

Kako je cazinski načelnik iz redova Asda, a Fazlića je kandidovao GS, kao iskusni političari, očito već su se pripremili za rovovsku borbu za prava svojih gradova i građana. Šakom od sto! Za razliku od Krajine u Sarajevu ne daju ni pomisliti da se neke „sarajevske pare“ raspodijele drugima. Tako je ljetos, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković od Finansijske policije FBiH, Tužilaštva KS, Federalne uprave policije i MUP-a KS tražio da, zbog povreda Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH i Pravilnika o načinima uplate javnih prihoda na teritoriji FBiH, hitno izvrše nadzor i ispitaju zakonitost rada aktuelne Turističke zajednice jer je od sarajevskog turizma oko milion KM proslijeđen Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

– Ministarstvo je novac trošilo na „kosidbe i prosidbe“ širom Federacije. Kultura i sport Kantona Sarajevo nisu ni znali da se sredstva dijele – pobunio se tada sarajevski premijer. Kako Biscani.net portal saznaje Federalno ministarstvo kulture i sporta u prošloj godini podržalo je samo pet projekata s područja USK sa ukupno 18.000 KM, za festival “Dani kosidbe – Kupres 2015” izdvojeno 22.000 KM, a najviše novca raspoređeno je za projekte u Sarajevu, bunili su se samo lokalni portali i ukazivali na nepravdu. Daleko od očiju, daleko lošim cestama od Sarajeva, daleko od Budžeta.

Ili će aktuelni političari uspjeti da se udruže i izbore za ravnopravan položaj Krajine?! Ili ćemo „zbog razvoja turizma“ da im finasijski pripomognemo u organizaciji pola miliona maraka vrijednog dočeka Nove godine u Sarajevu?

/BISCANI.NET