Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Danas potpisani kolektivni ugovori za nastavnike i profesore u školama USK znači novu stranicu u poboljšanju materijalnih uvjeta skoro 4500 uposlenih u obrazovanju, javlja rtvusk.ba

Pregovaračke strane Vlada i sindikati ističu da se parafiranjem ovog dokumenta napokon ispravlja nepravda, te se vraća dignitet ovoj profesiji. Sredstva za ovu namjenu su planirana budžetom za narednu godinu i iznose skoro 5,5 miliona maraka.

Sindikalisti su više nego zadovoljni. Danas potpisani ugovor za uposlene u osnovnom i srednješkolskom obrazovanju donio je ono  zbog čega su i istrajavali u svojoj borbi. Približavanje statusu državnih sluzbenika, usvajanju Pravilnika o napredovanju, izjednačavanje 6. i 7. stepena u pravima na istom radnom mjestu.

Da bi se mogli ispoštovati zahtjevi sindikata Vlada je budžet za srednje škole morala povećati za oko 300.000 maraka, dok je za uposlene u osnovnim potrebno daleko više.

Nastavnici i profesori su dosad bili u degradirajućem polažaju u odnosu na druge budžetske korisnike, unatoč odgovornosti posla koji rade. Novim ugovorom prosvjetarima bi se napokon trebao poboljsati status, od čega će benefite najviše imati učenici.